HRT-ovi ansambli predstavili program nove koncertne sezone

Četiri HRT-ova ansambla pripremila su sezonu visoke kvalitete i velikih imena, među kojima su violončelist Mischa Maisky, pijanisti Aljoša Jurinić i Beatrice Rana te Oliver Dragojević i Tamara Obrovac, a na čelu Zbora HRT-a od ove koncertne sezone bit će maestro Tomislav Fačini

 U Hrvatskome glazbenom zavodu (HGZ) jučer je  predstavljena nova koncertna sezona ansambla Hrvatske radiotelevizije (HRT) – Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije, Zbora Hrvatske radiotelevizije, Tamburaškoga orkestra Hrvatske radiotelevizije i Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije. Četiri ansambla, pet ciklusa i više od 40 koncerata u sezoni uz još niz gostovanja u zemlji i inozemstvu, ugledni gosti i novi rezidencijalni skladatelj bile su teme predstavljanja. O njima su prisutnima govorili rukovoditeljica Radne jedinice Glazba Hrvatske radiotelevizije Ivana Kocelj, šefovi dirigenti ansambala Andreas Marinello, Siniša Leopold i Tomislav Fačini te rezidencijalni skladatelj Silvio Foretić. Predstavljanje je nastupom uveličao Zbor Hrvatske radiotelevizije.

Ivana Kocelj najavila je sezonu visoke kvalitete i velikih imena, među kojima se ističu violončelist Mischa Maisky, pijanisti Aljoša Jurinić i Beatrice Rana, Latvijski radijski zbor te Oliver Dragojević i Tamara Obrovac kao gostujući solisti. Uz uobičajene cikluse Majstorski ciklus, Sfumato, Kanconijer, Jazz-ciklus i U ozračju tambure ove nas sezone očekuje i ciklus Gaudeamus koji, u suradnji s Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskoga, pred Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije dovodi mlade glazbenike, pobjednike istaknutih međunarodnih natjecanja. Istaknula je i tonska snimanja koja su redoviti dio djelatnosti glazbenika, a u nadolazećoj sezoni Zbor Hrvatske radiotelevizije i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije očekuje snimanje opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca.

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije novu je sezonu započeo upravo snimanjem albuma s mladim glazbenicama Lanom Janjanin i Dinom Rizvić. Na mladi naraštaj glazbenika i skladatelja upozorio je i šef dirigent orkestra Andreas Marinello podsjetivši na tradicionalni natječaj za nove skladbe za Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije i njihovo koncertno predstavljanje u HRT-ovu radijskome koncertnom studiju Zvonimir Bajsić na Prisavlju pozvavši publiku i na ostalih šest sezonskih koncerata u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU).

Šef dirigent Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije maestro Enrico Dindo nije mogao prisustvovati predstavljanju, no poslao je pismo istaknuvši da je u novoj sezoni dano mnogo prostora romantičnomu repertoaru, a čak i više glazbi koja je nastala u 20. stoljeću, pri čemu nije zaboravljena misija čuvanja tradicije hrvatske glazbe. U tome je duhu i angažman Silvija Foretića kao rezidencijalnoga skladatelja, autora djela za orgulje i orkestar koje će se praizvesti u Majstorskome ciklusu.

Maestro Siniša Leopold najavio je ciklus U ozračju tambure koji počinje 22. listopada autorskim koncertom kralja hrvatskoga mjuzikla Alfija Kabilja, a nastavlja se nizom koncerata u HRT-ovu radijskome koncertnom studiju Zvonimir Bajsić na kojima će gostovati glazbenici raznolikih žanrovskih usmjerenja. Maestro je izrazio i nadu u ostvarenje iznimnoga glazbenog doživljaja – suradnje s Oliverom Dragojevićem. Ne treba zaboraviti ni tradicionalni novogodišnji koncert u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) Valceri, polke i druge špelancije.

Najveća je novost ove sezone novi šef dirigent Zbora Hrvatske radiotelevizije, maestro Tomislav Fačini, te Hrvatski glazbeni zavod (HGZ) kao novi dom ciklusa Sfumato koji prostorom više odgovara raznovrsnosti programa te koje je osmislio maestro Fačini. Sezona počinje gostovanjem jednoga od najboljih zborova svijeta – Latvijskoga radijskog zbora. Još je jedna značajka ciklusa Sfumato gostovanje dirigenata specijaliziranih za određena repertoarna područja: ranu, liturgijsku i suvremenu glazbu. Svoju programsku koncepciju Zbor Hrvatske radiotelevizije i maestro Tomislav Fačini ilustrirali su izvedbama pojedinih dijelova iz programa koji ih očekuje. Osim nastupa u ciklusu Sfumato Zbor Hrvatske radiotelevizije udružuje se sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije u zajedničkome ciklusu Kanconijer koji predstavlja istinske hitove vokalno-instrumentalnoga repertoara poput Mesije Georga Friedricha Händela ili Rekvijema Giuseppea Verdija.

Više podataka o novoj koncertnoj sezoni HRT-ovih ansambala možete pronaći na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr te posebnim podstranicama glazba.hrt.hr.