2001: Odiseja u svemiru

31. prosinca na HRT3 u 20.05 - američko-britanski film 2001: A SPACE ODYSSEY, 1968.

Astronaut David Bowmann pozvan je u glavni stožer svemirskih istraživanja da preuzme, zajedno sa svojom skupinom, nov i vrlo neobičan zadatak. Zapovijed je dokučiti tajanstvenu, misterioznu funkciju geometrijski pravilnog crnog monolita iz Mjesečeva kratera. Kontrola leta povjerena je najnovijem modelu računala - HAL-u 9000. Računalo zakazuje i David ostaje u svemiru doživjevši potpunu preobrazbu.

2001: Odiseju u svemiru nije jednostavno i lako prepričati. Riječ je o vjerojatno najuspješnijem i "najistinskijem" znanstvenofantastičnom filmu svih vremena. Scenarij su napisali Arthur Clarke i redatelj Stanley Kubrick prema Clarkovu romanu "The Sentinel".

Film karakterizira vjerojatno najveća elipsa u povijesti kinematografije - rez koji preskače vrijeme od 3 milijuna godina - od butne kosti čovjekolikoga majmuna koji u njoj nalazi svoje prvo oružje do svemirskog broda u slobodnom letu svemirskim prostranstvima.

Sam kraj filma, smatraju mnogi povjesničari žanra, mjesto je gdje staje ljudska mašta, a Arthur Clarke izjavio je u jednom intervjuu: "Ako netko razumije kraj toga filma, onda Stanley i ja nismo uspjeli". Zanimljiva je još jedna njegova izjava: "Onaj koji će željeti snimiti film koji će nadmašiti Odiseju, morat će ga snimati na samom mjestu".

Film je bio nominiran za Oscara za režiju, originalni scenarij i scenografiju, a osvojio ga je za najbolje vizualne efekte (S. Kubrick).

U njemu glume Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester, Douglas Rain (glas računala HAL-a 9000).