Blues Brothers - kultni film eksplozivne energije i izvrsne glazbe

31. prosinca/1. siječnja na HRT2 u 3 sata - američki film THE BLUES BROTHERS, 1980. (12)

Jake Blues upravo je pušten iz zatvora. Pred zatvorom ga dočeka brat Elwood. Najprije odu u sirotište u kojem su odrasli, koje su vodile časne sestre. Jedna od njih im priopći da crkva više nema novca za financiranje sirotišta. Ako u roku od 11 dana ne bude plaćen porez od pet tisuća dolara, sirotište će biti prodano.

Kako bi se smirili od šoka, braća Blues odu u protestantsku crkvu u kojoj je propovjednik prečasni Cleophus James. Nakon što svi u crkvi u ludom ritmu skupa s njim otpjevaju jednu pjesmu, Jake "vidi svjetlo". On i Elwood ponovo će sastaviti svoj band koji je izvodio blues i na velikom dobrotvornom koncertu zaradit će za sirotište. Rečeno - učinjeno! Ali, skupiti članove sastava koji se raspao, nakon što je Jake bio zatvoru, nije lako. Tako će početi nevjerojatna glazbeno-komična pustolovina u kojoj će braća Blues sresti i legendarne glazbenike, Arethu Franklin, Raya Charlesa, Johna Leeja Hookera i Caba Callowaya, ali i mnoge druge slavne osobe ne samo iz glazbenog svijeta.

Ovaj u pravom smislu riječi kultni film, pun eksplozivne energije i izvrsne glazbe, katapultirao je prerano umrlog Johna Belushija (1949.-1982.) u sam vrh popularnosti. Nakon "Braće Blues" nastupit će u još samo dva filma. On i Dan Aykroyd bili su komičarski par po darovitosti ravan Jerryju Lewisu i Deanu Martinu. Redatelj John Landis (r. 1950.) režirao je brojne filmove (Američki vukodlak u Londonu, Kolo sreće, Princ osvaja Ameriku i dr.) no sigurno je da će najdulje biti pamćen upravo po "Braći Blues".

U glazbenoj komediji glume i James Brown, Cab Calloway, Ray Charles, Aretha Franklin, John Lee Hooker. Scenaristi su D. Aykroyd i J. Landis.