Uz nas niste sami: Da život imaju, humanitarna akcija

14. listopada na HRT1 u 20.05

Humanitarni projekt HRT-a Uz nas niste sami ovaj put podržava Caritasovu humanitarnu akciju Da život imaju.

Prema podatcima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Državnoga zavoda za statistiku u Republici Hrvatskoj u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi smješteno je gotovo 800 djece i mladih.

Njihov je najveći problem što nakon navršene 18. godine, a u slučaju daljnjega školovanja najkasnije do napunjene 21. godine života, moraju napustiti dom i početi samostalan život. U Republici Hrvatskoj svake godine oko 60 mladih iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji završi srednju školu i ne zna kako dalje, a Caritasove kuće svake ih godine napušta desetak.Bez potpore obitelji i društva, bez posla, bez riješenoga stambenog pitanja i bez sredstava za život prepušteni su sami sebi te izloženi iznimno visokom riziku od socijalne isključenosti i siromaštva.

Zbog toga mnogi mladi u završnim razredima srednje škole namjerno skupljaju loše ocjene te ponavljaju razred kako bi što dulje ostali "zbrinuti" u domovima. Oni, pak, koji napuštaju domove zbog neriješenoga stambenog pitanja i bez zaposlenja nerijetko se odaju problematičnomu ponašanju te ostaju u začaranome krugu ovisnosti o sustavu.

Želeći im pružiti dodatnu podršku i sigurnost, Caritas Zagrebačke nadbiskupije pokrenuo je akciju gradnje stambene zgrade za smještaj mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon punoljetnosti moraju napustiti dom te siromašnih studenata.
U emisiji mnogobrojne će se poznate osobe iz hrvatskoga javnog života javljati na humanitarni telefonski broj 060 9001 (6,25 kn po pozivu; više podataka na 415. stranici na HRT-ovu teletekstu) u HRT-ovu radijskome koncertnom studiju Zvonimir Bajsić.

Uključivat ćemo se izravno u Caritasovu kuću Trešnjevka u kojoj će štićenici i osoblje budno pratiti tijek akcije. Stručnjaci, psiholozi i, naravno, mladi o kojima je riječ razgovarat će o svojim iskustvima, a u glazbenome programu nastupit će brojne mlade glazbene zvijezde.

Na pozornici velikoga HRT-ova televizijskoga studija Anton Marti zapjevat će: Matija Dedić, Marko Tolja, Mia Dimšić, Damir Kedžo i Zsa Zsa, Saša Lozar, Ruža Janjiš, Dino Petrić i Angie uz pratnju Jazz orkestra HRT-a pod ravnanjem Andreasa Marinella.

Budite s nama i pokažite svoje veliko srce, pokažite da uz nas nisu sami!

Voditelji: Daniela Trbović, Robert Ferlin, Ivan Dorian Molnar, Uršula Tolj te u Caritasovoj kući Sanja Kocijančić Petričević
Voditelj projekta Uz nas niste sami: Božidar Essert
Producent: Dario Jakiša
Glazbeni producent: Igor Geržina
Redateljica: Mirena Stijačić
Urednica: Uršula Tolj
Humanitarnu akciju moći ćete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.