Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije otvorio novu sezonu Majstorskoga ciklusa

Pred brojnom publikom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) sinoć je otvorio novu sezonu svojega Majstorskoga ciklusa, a program je predvodio šef dirigent maestro Enrico Dindo.

Kao i prethodnu sezonu, i ovu je otvorio u dvostrukoj ulozi violončelista i dirigenta izabravši za prvi dio programa tri kratke skladbe za solo violončelo i orkestar: Romancu u F-duru Richarda Straussa, Chant du ménéstrel Aleksandra Glazunova i Rondo u g-molu Antonína Dvořáka.

Učenik Antonia Janigra i svojedobno prvi violončelist orkestra Teatro alla Scala svoje dugogodišnje iskustvo svjetske solističke karijere i ovoga je puta prenio na članove Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije predvodeći zajedničku izvedbu sa središnjega mjesta solista. Glazbalo Pietra Giacoma Rogerija, koje ove godine navršava tristo godina, u spomenutim je skladbama došlo do punoga izražaja.

Za drugi je dio koncerta maestro Enrico Dindo solistički podij zamijenio dirigentskim. Izabrao je Prvu simfoniju u B-duru, op. 38 Roberta Schumanna, čiji naslov Proljetna već dovoljno govori o poletnosti i bujnosti glazbenih ideja u kojima su brojni članovi Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije svojim solističkim istupima došli do izražaja. Isti program maestro Enrico Dindo i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije predstavit će večeras na Samoborskoj glazbenoj jeseni te 9. listopada 2017. na otvorenju koncertne sezone u Zadru.