Dvanaesti rođendan emisije Svi smo mi potrošači

Emisija Hrvatskoga radija (HRT – HR) Svi smo mi potrošači danas slavi 12. obljetnicu svojega emitiranja. U rođendanskoj emisiji, koja će se emitirati na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) s početkom u 15.00, gostuju doajen zaštite potrošača i savjetnik za energetiku udruge Splitski potrošač  Nenad Kurtović te odvjetnica i predsjednica Saveza potrošačkih udruga Dijana Kladar.

Problemi potrošača, iako brojčano manji, teže su rješivi u sustavu. Potrošači su manje aktivni. Pitanje je jesu li obeshrabreni novim odredbama iz Zakona o zaštiti potrošača koje ih, primjerice, obvezuju na pismene prijave Odjelu za tržišnu inspekciju pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske. Udruge za zaštitu potrošača nemaju kapaciteta za neovisno i stručno savjetovanje potrošača , poručuje urednica emisije Zrinka Štimac.

Problemi potrošača iz područja telekomunikacija i složeni trostupanjski postupak za prijavu pritužbi te javne usluge, kao što su toplinska, električna energija i parkiranje, i dalje su najprisutniji. Noviji se problemi tiču komunalnih usluga i naplate odvoza otpada. Neke se udruge za zaštitu potrošača zalažu za naplatu prema količini, odnosno prema potrošnji, a mjesna samouprava većinu troškova zbrinjavanja otpada prebacuje na građane i potrošače.

„Područje zaštite potrošača, iako od velikoga javnog interesa, nije svima prvi novinarski izbor zbog mogućega uplitanja u poslovne politike tvrtka i poticanje na promjene koje idu u korist građana, odnosno potrošača”, pojašnjava urednica Zrinka Štimac koja probleme potrošača osim na Hrvatskome radiju (HRT – HR) prati i u potrošačkome internetskom dnevniku svake druge srijede u emisiji Dobro jutro, Hrvatska na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1).

Emisija Svi smo mi potrošači može se poslušati svakoga utorka na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) u 15.00, a dostupna je i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.