HRT prigodnim programom obilježava blagdan Svih svetih

Hrvatska radiotelevizija (HRT) pripremila je za blagdan Svih svetih prigodan program. U svojim dnevnim radijskim i televizijskim informativnim emisijama izvješćivat će o obilježavanju toga dana diljem Republike Hrvatske.

 
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

U emisijama Dobro jutro, Hrvatska i Dobar dan, Hrvatska na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT − HTV 1) prigodnim reportažama prikazat će se kako se blagdan Svih svetih obilježava u različitim krajevima Lijepe Naše. Reporteri će u javljanjima uživo obići groblja u većim hrvatskim gradovima te o blagdanu svih svetih razgovarati sa sugovornicima u studiju.

Na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT − HTV 1) i Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT − HR 1) u srijedu s početkom u 16.00 emitirat će se prijenos svete mise sa zagrebačkoga Mirogoja. Svečano euharistijsko slavlje iz mirogojske crkve Krista Kralja predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Na misi će pjevati Mješoviti župni zbor sv. Nikole Tavelića iz zagrebačke Kustošije pod ravnanjem Bosiljke Pavlović. Redatelj je televizijskoga prijenosa Davor Borić Bubi, a urednici i komentatori su Dragutin Siladi i Ivan Dukarić Stubičar.

U 17.45 u emisiji Kod nas doma na blagdan svih svetih gostovat će Evelina Rudan, profesorica na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, i govoriti o hrvatskim pričama i predajama u kojima se spominju mitska nadnaravna bića. Gošća je i Lidija Bajuk, etnologinja, pjesnikinja i kantautorica, koja će gledateljima ispričati nešto više o međimurskoj mitskoj predaji i zapjevati međimurski tradicijski napjev Ej, tri su ftice goru preletele u vlastitoj obradi.


Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon središnjega Dnevnika na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 20.05 gledatelje očekuje dokumentarni film Prihvaćanje smrtnosti. Svi ćemo se jednoga dana suočiti sa smrti. Zašto je onda liječnicima tako teško razgovarati s pacijentima o umiranju? Kako liječnici mogu pomoći ljudima da bolje prožive posljednje dane života, s pouzdanjem, jasnim smjerom i osjećajem svrhe? Ugledni kirurg Atul Gawande i suradnik časopisa New Yorker istražio je ta pitanja u svojoj uspješnici Prihvaćanje smrtnosti. U suradnji s autorima emisije Frontline s programa PBS snimio je dokumentarni film koji nam prikazuje njegovo osobno iskustvo i priče o njegovim pacijentima i njihovim obiteljima te nas sve poziva da se zapitamo kako razmišljamo o smrti i umiranju. Film sniman tri godine istražuje odnos liječnika i pacijenata kojima se bliži kraj i pokazuje kako je mnogim liječnicima, uključujući Gawandea, teško otvoreno razgovarati s umirućim pacijentima.

Film nas vodi od rodnoga mjesta Gawandeova oca u Indiji, čije je dugotrajno umiranje potaknulo Gawandea da istraži temu skrbi o umirućim pacijentima, pa sve do postelja bolesnika u Bostonu koji se pokušavaju pomiriti s krajem života. Riječ je o intimnome iskustvu koje nam mnogo otkriva i za sve je nas važno. Film je režirao Tom Jennings, koji je već surađivao s Gawandeom na dokumentarcu Dr. Hotspot 2011. godine. Taj film također proučava sve razvijenije umijeće palijativne skrbi i znanost o njoj te kako pitanje Koji su vaši priroriteti ako vam je vrijeme ograničeno? može potaknuti pacijente da što bolje iskoriste preostale dane. Film prikazuje kako bolesnici, njihove obitelji i liječnici doživljavaju posljednje trenutke života te potiče raspravu o tome kako možemo iskoristiti život u najvećoj mjeri. Naposljetku, krajnji cilj nije dobra smrt nego kvalitetan život – do samoga kraja.

Na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 21.00 na rasporedu je dokumentarni film Duhovni velikani: don Ivan Raguž. Don Ivan Raguž bio je svećenik Trebinjsko-mrkanske i Dubrovačke biskupije, karizmatik i egzorcist, cijenili su ga ljudi svih vjera i kolege svećenici. Don Ivan Raguž vjerodostojno je živio svoje svećeništvo i zbog toga je često dolazio u sukob s režimima i moćnicima. Uvijek je bio na strani svojega hrvatskog naroda, ali pomagao je i pravoslavcima i muslimanima. U filmu se pokazuje da je don Ivan ubijen na temelju lažnih partizanskih optužaba. O don Ivanu govore svećenici Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve te povjesničari, a ispričane su i priče suvremenika te pokazani neki javnosti nepoznati dokumenti. Scenarist, redatelj i urednik dokumentarnoga filma je Mario Raguž, producenti su Draško Vrgoč i Damir Čengić, autor je glazbe Željko Barba, snimatelj Dražen Petrač, montažer Bojan Ocvirek-Mijatović, a realizatorica Monika Štengl.

Na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) u 7.30 u prigodnome izdanju jutarnje emisije U mreži Prvog urednica Blaženka Jančić s gostima teolozima i piscima don Antonom Šuljićem i Nikolom Kuzmičićem razgovara o svetosti, svecima i najiskustvenijoj činjenici svakoga čovjeka – smrti i prolaznosti.Drugi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 2)  također će prigodno pratiti sva zbivanja povezana s blagdanom Svih svetih te redovito izvješćivati o stanju u prometu te posebnoj prometnoj regulaciji u gradovima. Od 9.00 u program će se uključivati reporteri HRT – Radija Split, HRT – Radija Rijeka, HRT – Radija Osijek te HRT – Radija Sljeme s aktualnostima povezanima s blagdanom Svih svetih.

U Zelenoj minuti bit će emitiran prilog o krizantemama i njihovoj simbolici, a slušatelji će se u glazbenome dijelu programa moći  prisjetiti i umjetnika koji su nas napustili tijekom proteklih godinu dana.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT – HR 3)  obilježit će prigodnim glazbenim programom blagdan Svih svetih. U noćnome glazbenome programu Euroclassic Notturno slušatelje, između ostaloga, očekuju velika glazbena djela poput Bachove kantate BWV 118 O Jesu Christ, mein's Lebens Licht i prigodne skladbe u Baroknome divertimentu.

Novinarske i izvjestiteljske ekipe HRT – Radija Sljeme i HRT-ovih lokalnih radiopostaja diljem Republike Hrvatske također će, kao i proteklih godina, pratiti sva zbivanja povezana s blagdanom Svih svetih te redovito izvješćivati o stanju u gradskome prijevozu. HRT – Radio Pula na blagdan svih svetih u programu će ugostiti svećenika Iliju Jakovljevića. Emitirat će prilog o krizantemama i njihovoj simbolici, a u razgovoru s direktorom pulskoga gradskog groblja Monte Giro Darkom Buršićem bit će riječi o misama na groblju i uređenju groblja.


Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

I HRT – Radio Split donosi bogat prigodan program. U Jutarnjemu programu reporteri će javljati sa splitskoga groblja Lovrinac, a dopisnici će izvješćivati o zbivanjima u mjestima diljem Dalmacije. Reporteri će se javljati i tijekom dana u emisiji U središtu dana, iz koje izdvajamo prilog snimljen u Etnografskome muzeju o starim pučkim običajima na blagdan svih svetih. U emisiji Doma je najbolje, koja se emitira od 17.00 do 20.00, izdvajamo reportažu iz Samostana svetoga Frane u Splitu, u kojemu se nalaze posljednja počivališta hrvatskih velikana, razgovor s diplomatom i pjesnikom dr. Dragom Štambukom, koji će govoriti o susretima sa svetom Majkom Terezijom i razgovor sa splitskom liječnicom koja na brojnim putovanjima po svijetu obilazi i mjesna groblja. Prigodni program završava snimkom koncerta Puče moj održanoga u konkatedrali sv. Petra u Splitu.

Riječ je o tradicionalnome koncertu pučkih pjevačkih skupina Splitsko-makarske nadbiskupije. Koncert je na programu od 20.00 do 22.00. Na HRT – Radiju Osijek emisije će se emitirati prema uobičajenome rasporedu, a u mozaičnim emisijama Jutarnji program i Dobar dan u eter će se javljati dežurni reporteri s osječkih posljednjih počivališta: Centralnoga groblja, Anina groblja, Donjogradskoga groblja i drugih. Također će u programu biti govora o prometnim gužvama, prijevozu i preporukama prometne policije, a cijeloga će dana program i glazbenim prilozima biti prilagođen blagdanu.
HRT  – Radio Knin u srijedu u emisiji Tema dana ugostit će kninskoga župnika, koji će govoriti o značenju Svih svetih i Dušnoga dana.

Svi će programski sadržaji biti dostupni i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.