HRT kod Trilja nastavila snimanje serije "Doba uskoka"

 Ekipa Hrvatske radiotelevizije (HRT) predvođena scenaristom i redateljem Božidarom Domagojem Burićem danas je u blizini Trilja nastavila sa snimanjem igrano-dokumentarne serije Doba uskoka. Igrani prizori koji će se snimati narednih dana dat će prikaz svakodnevnoga života u kršćanskome i muslimanskome selu u Lici u 16. stoljeću.

Naime, kršćansko selo napadaju Osmanlije te će se snimiti dolazak osmanlijske vojske i plaćanje poreza, a muslimansko selo napadaju uskoci. Također snimamo osmanlijsku vojsku krajem 1536. godine, šatore, konje te pripadnike različitih rodova osmalijske vojske koja se priprema napasti i osvojiti utvrdu na Klisu 1537. godine koju je gotovo dva desetljeća branio Petar Kružić. Riječ je o zanimljivim i privlačnim prizorima, ističe Božidar Domagoj Burić.

Tijekom narednih dana na snimanju u Sinju bit će angažirano tristotinjak statista te 25 konja i konjanika iz nekoliko ergela s područja Sinjske krajine. Osim Milana Pleštine, koji glumi Petra Kružića, uloge su dosad tumačili Krešimir Mikić, Dragan Despot, Vedran Mlikota, Robert Ugrina, Nenad Cvetko, Tvrtko Jurić, Mladen Vasary, Marko Cindrić i Dušan Bućan.
Počelo snimanje igrano-dokumentarne serije Doba uskoka
HRT-ova igrano-dokumentarna serija Doba uskoka iz zaborava izvlači zadivljujuću povijest Senja, grada koji je gotovo cijelo jedno stoljeće prkosio velikim europskim silama. Radnja prati zbivanja tijekom 16. i 17. stoljeća, ali se u određenim privlačnim prizorima, koji su se tijekom lipnja snimali na Jakuševcu u Zagrebu, dotiče i 14. te 15. stoljeća. Da je riječ o velikome projektu, govori i podatak kako je Hrvatska radiotelevizija za potrebe serije dala izraditi približno 600 kostima koji su unikatan ručni rad. Serija će imati četiri nastavka, a njezino prikazivanje na Hrvatskoj radioteleviziji očekuje se krajem iduće godine.