Srce Vukovara

18. studenoga na HRT1 u 22.10 - dokumentarni film, 2017.
Dokumentarni film "Srce Vukovara" pokušaj je da se zaboravu istrgnu veliki humanisti i heroji - djelatnici Vukovarske bolnice i njihovi pacijenti.

Kroz njihove iskaze film govori o okolnostima u Vukovarskoj bolnici za vrijeme Domovinskoga rata, o uvjetima u kojima je medicinsko osoblje te bolnice uspijevalo ne samo funkcionirati, nego čak biti i vrlo učinkovito. Grad je gotovo 90 dana bio u neprijateljskom okruženju, pod stalnim granatiranjem, a bolnica je skrbila za više od 400 teških i isto toliko lakših ranjenika.

Bez osnovnog medicinskog materijala, krvne plazme, analgetika, anestetika i krvi, a veliki je problem bio i nedostatak vode, hrane i struje. Kako su se obavljale teške operacije, kao što su amputacije, u nemogućim uvjetima? Kako su se snalazili za krv? Kako su razvijali rendgenske snimke, sprječavali gangrene, rješavali problem anesteziranja pacijenata?

O svemu tome doznat ćemo u filmu Srce Vukovara koji iz prve ruke prikazuje koliku snagu imaju ljudi, a koliko nesreće mogu izazvati neljudi. Ovaj je film i najveća optužba za suvremeni svijet koji je nijemo promatrao ubijanje jednoga grada.

Scenarist, redatelj i izvršni producent: Stipo Majić
Snimatelji: Dragan Ruljančić, Goran Legović
Tonski snimatelji: Danijel Ruljančić, Slaven Jaukec
Montaža: Sandro Baraba, Velimir Jakopčević
Skladateljica i tonska dizajnerica: Dubravka Premar
Dramaturg: Marko Hrenović
Produkcija: UHBTC, Amico studio d.o.o.
Urednik: Darko Dovranić