Hrvatska radiotelevizija pridružuje se obilježavanju Svjetskoga dana televizijeU ponedjeljak 21. studenoga obilježava se 21. obljetnica Svjetskoga dana televizije. Opća skupština Ujedinjenih naroda (UN) proglasila je 21. studenoga Svjetskim danom televizije kako bi istaknula važnost i vrijednost mira i sigurnosti jer je u sedamdeset godina svojega postojanja televizija postala najutjecajnijim medijem, a čak 98 % kućanstava u svijetu svakodnevno gleda različite televizijske programe.

Ovogodišnja je tema obilježavanja Svjetskoga dana televizije povjerenje. Televizija kao najrašireniji medij mora biti vjerodostojna i preuzeti na sebe ulogu čuvara i zaštitnika od širenja neprovjerenih informacija, lažnih vijesti i govora mržnje. Također treba poticati mirno rješavanje sukoba i ukazivati pozornost na opasnosti od ugrožavanja mira i sigurnosti.


Europska radiodifuzijska unija (European Broadcasting Union – EBU), Udruga komercijalnih europskih televizija (Commercial Television in Europe ACT)  i Udruga televizijskih i radijskih distributera (Association of television and radio sales houses – EGTA) sa sjedištem u Bruxellesu ujedinili su se kako bi obilježili taj dan te su snimili videozapis koji će prikazati televizije diljem Europe, Azije, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Australije. U povodu Svjetskoga dana televizije gledatelje se u videozapisu poziva da svoju sklonost televiziji 21. studenoga iskažu na društvenim mrežama koristeći se ključnim riječima #WorldTVDay i #WeloveTV.


Među brojnim svjetskim javnim medijskim servisima koji će se priključiti obilježavanju Svjetskoga dana televizije je i Hrvatska radiotelevizija. Kao najstariji elektronički medij u jugoistočnoj Europi, osnovan 1926. godine, ona je dio europske kulturne stečevine javnih medijskih servisa. Obvezna je izvješćivati javnost o radu državnih i javnih institucija te svim temama važnima za Republiku Hrvatsku i društvo u cijelosti, ali i čuvati nacionalni identitet, jezik i kulturu, poticati razvoj civilnoga društva i demokracije, promicati snošljivost i poštivanje različitosti, podržavati poduzetništvo te poticati solidarnost i humanost. Te društveno važne zadaće svakodnevno ispunjava brojnim javnim medijskim sadržajima kojima obrazuje, izvješćuje i zabavlja svoje korisnike na četirima nacionalnim televizijskim programima, trima nacionalnim radijskim programima, na osam regionalnih radijskih programa, na međunarodnome multimedijskom programu HRT – Glas Hrvatske te na mrežnim stranicama, teletekstu i multimedijskoj usluzi HRTi.

Veoma vrijedan dio Hrvatske radiotelevizije su i njezini ansambli – Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije i Zbor Hrvatske radiotelevizije. Njihovim radom te bogatom arhivskom građom Hrvatska radiotelevizija desetljećima promiče hrvatsku glazbu i kulturu te domaće audiovizualno stvaralaštvo diljem svijeta.

Istraživanje predodžbe opće javnosti o programskoj ponudi i javnim vrijednostima Hrvatske radiotelevizije (HRT), koje je prošle godine provela agencija Media Net iz Zagreba pod nadzorom prof. dr. Ive Balabanića, pokazalo je kako 68 % anketiranih ispitanika Hrvatsku televiziju (HRT – HTV) gleda svaki dan te kako su gledateljima najvažniji dokumentarni sadržaji, igrani filmovi i televizijske serije te programski sadržaji povezani sa zdravljem, znanosti i tehnologijom te lokalnim informacijama. Anketirani građani često su isticali dobar informativni program te kako smatraju da Hrvatska televizija (HRT – HTV) najbolje ispunjava programske odrednice u vezi s hrvatskim braniteljima, vjernicima te nacionalnim manjinama, a zaposlenike Hrvatske radiotelevizije smatraju profesionalnima i odgovornima ocijenivši njihov rad ocjenom od 3,40 do 5,00.

Neki su od misijskih ciljeva Hrvatske radiotelevizije promicati civilno društvo i temelje demokracije, poštovati različitosti i poticati snošljivost te očuvati i jačati povjerenje javnosti prema javnome medijskom servisu. Prema podatcima Europske radiodifuzijske unije Hrvatska radiotelevizija i dalje je najgledanija javna televizija u jugoistočnoj Europi te 16. po gledanosti na cijelome kontinentu što potvrđuje da je Hrvatska radiotelevizija medij kojemu korisnici i dalje vjeruju , ističe ravnatelj Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić.

Videozapis  koji je Hrvatska radiotelevizija pripremila u povodu Svjetskoga dana televizije od danas pogledajte u programima Hrvatske radiotelevizije, na mrežnoj stranici hrt.hr te na multimedijskoj usluzi HRTi.