Igrani serija "Anka" redatelja Dejana Aćimovića u koprodukciji Da Filma i HRT-a

"Anka" je igrana serija jednostavne dinamične strukture koja govori o ljubavi, o nepravdi i tome kako se teško boriti protiv nje. No, ponajprije govori o djeci i o tome što su sve spremna učiniti za svoju obitelj. To je priča o snazi i moći dječje ljubavi.

Prema romanu "Anka Brazilijanka", jednom od najboljih djela popularnog dječjeg pisca Mate Lovraka, snimljen je dugometražni igrani film i serija  za djecu "Anka". Radnja ovog Lovrakovog romana za djecu čvrsto je zasnovana u životnoj zbilji opisujući realnost dječjega svijeta. Kroz priču o djevojčici bez roditelja Anki u susretu i prijateljstvu s Brazilijancem, naoko grubim radnikom iz ciglane, Lovrak je opisao i stvarno stanje jednog dijela života Hrvatske i jednog sloja ljudi u određenom vremenu teške krize.

Autorica scenarija Tatjana Aćimović i redatelj filma Dejan Aćimović prepoznali su vrijednost i aktualnost Lovrakova djela, njegovu želju za pravdom, osjećaj za ljepotu prirode i ljubav prema djeci. Scenarij slijedi osnovnu poantu romana o djevojčici bez roditelja koja svojom dobrotom, neposrednošću  i iskrenošću može otopiti i najtvrđe srce, poput onog Brazilijančevog te pronaći sreću i ljubav na mjestu gdje bi se tomu najmanje nadali. Glavni dodani dijelovi vezani su uz svijet šumskih, mitoloških bića koji aktivno sudjeluju u priči, nadograđujući je pogotovo pri karakterizaciji likova iz zbiljskoga svijeta. Tog dijela u romanu nema već se autor drži realističkog pristupa. Prožimanje dva paralelna svijeta, zbiljskog i mitološkog, razrađeni i nadograđeni u scenariju, te živopisne situacije i dobra karakterizacija likova tvore atraktivnu seriju namijenjenu djeci i odraslima.

U ulozi Anke pojavljuje se desetogodišnja Cvita Viljac dok grubog Brazilijanca glumi bivša međunarodna nogometna zvijezda, glumac Eric Cantona. Radnja filma odvija se početkom dvadesetoga stoljeća.

U ulogama u filmu namijenjenom djeci i odraslima pojavljuju se brojni poznati glumci: Anđela Ramljak, Žarko Savić, Linda Begonja, Rade Šerbedžija, Marinko Prga, Sreten Mokrović, Goran Grgić, Mijo Pavelko, Draško Zidar, Nikša Butijer, Denis Brižić, Nikola Kojo, Vuk Kostić, Vlado Jovanovski, Petar Mirčevski i drugi.

Scenograf  je Ivo Hušnjak, kostimograf Branka Tkalčec i Petra Dančević, montažer Vladimir Gojun, autor glazbe Livio Morosin, maska Halid Redžebešić, dizajn svjetla: Petar Strmečki, fotografiju potpisuju direktori fotografije Svetomir Pajić i Vincent Richard, kreativni direktor fotografije Thierry Arbogast.

Serija je snimana na području Šibensko-kninske županije te jednim manjim dijelom u Zagrebu i Krapini.