U Splitu započelo snimanje HRT-ova dokumentarnoga filma Prizemljeni svemir

U Splitu je započelo snimanje dokumentarnoga filma Daleko od središta / Prizemljeni svemir u proizvodnji Hrvatske radiotelevizije (HRT). Film u naslovu nosi oksimoron "prizemljeni svemir" te je dokumentarni zapis i prikaz pjesama u prozi utemeljenih na paradoksu, poetske tetralogije o Dioklecijanovoj palači u Splitu autorice Gordane Benić, spisateljice i višestruko nagrađivane pjesnikinje.

Upravo je ta čarobna podloga splitske palače najkreativniji element, koji tijekom posljednjega desetljeća Gordana Benić usporedno objavljuje u pjesničkim zbirkama dvojake tematike koje u ciklusima međusobno isprepliću teme astralnoga i kozmičkoga putovanja. Nema boljega i izazovnijega putovanja za kreativnu televizijsku skupinu: snimatelja Ivana Brezovca, tonskoga snimatelja Sašu Anetića, majstora rasvjete Damira Radinovića, čije umijeće slaganja svjetla u svakome kadru dočarava poetsko putovanje koje je krenulo iz podzemlja palače prema odzemljenju.

Glavna protagonistica Gordana Benić tijekom posljednjega desetljeća stvara na Pagu u gotovo potpunoj odvojenosti od javnosti. Živi u Novalji s Andrianom Škuncom, pjesnikinjom i fotografkinjom, autoricom poetskih hodopisa otokom Pagom. Dvije pjesnikinje i osebujne osobe žive posljednjih godina tijekom svih četiriju godišnjih doba na otoku.

Način je života u Novalji inspirativna spona koja povezuje dvije različite osobnosti i dva oprečna svijeta – otok "mjesečev pejsaž" i dekorativnu ljepotu Dioklecijanove palače u Splitu. U HRT-ovu će filmu biti prikazana neočekivana pretapanja zemaljske i nebeske palače, koja se stvaraju s našom protagonisticom Gordanom Benić, zadivljujući i novu čarobnu kartografiju, "prizemljeni svemir".

Autorica je i redateljica filma Lidija Špiranec, tajnica redatelja Snježana Kundija Purgarić, a producent je Tihomir Štivičić.