Komiški kvarantore – najbolji kratki film međunarodnoga festivala etnografskoga filma u Sofiji

Na međunarodnome festivalu etnografskoga filma IFEF u Sofiji, čije je ovogodišnje izdanje bilo posvećeno duhovnosti (Into The Spirit World), međunarodni je žiri nagradu za najbolji kratki film dodijelio dokumentarnome filmu iz produkcije emisija pučke i predajne kulture Komiški kvarantore te naglasio njegovu estetsku kvalitetu.

Komiški kvarantore film je o običaju četrdesetosatnoga klanjanja Presvetomu Sakramentu od Cvjetne nedjelje do Velike srijede u Komiži na otoku Visu. Film je to o tradicijskoj vjerskoj praksi, ali i o povezanosti ljudi u maloj zajednici, njihovu trudu i motivaciji da u tome razdoblju svoju vjeru pokažu i izgradnjom kvarantorea, veličanstvene ukrasne konstrukcije na središnjemu oltaru.

Dokumentarni film proizveden je 2013. godine, snimatelji su Mak Vejzović i Luka Jančin, tonski snimatelj Krunoslav Ljubanović, montažerka Davorka Feller, stručni suradnik Vido Bagur, producent Damir Čengić, scenaristi Ljiljana Šišmanović i Davor Borić, redatelj Davor Borić, a urednica Ljiljana Šišmanović.

Komiški kvarantore dosad je prikazan na petnaest međunarodnih festivala etnografskoga i dokumentarnoga filma, na kojima je osvojio nagradu za najbolju montažu (Trsat, 2014.), nagradu za najbolji zvuk (Zlatna, Rumunjska, 2015.) te posebno priznanje žirija (Minsk, Bjelorusija, 2015.).