Profesor Baltazar na usluzi HRTi

Najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma - konačno i na platformi HRTi! Za sve one kojima je dosta crtanih filmova prepunih nasilja – tu je profesor Baltazar.

Simpatični profesor Baltazar pomaže svojim sugrađanima u rješavanju životnih problema osebujnim i duhovitim savjetima ili uz pomoć stroja koji je sam konstruirao.Originalnost lika profesora izvire iz činjenice da njegova rješenja nisu posljedica čarolija, već je pomoć, iako proizašla iz čarobnog stroja, djelo umna i humana čovjeka koji samozatajno skrbi o dobru svijeta personificiranoga u Baltazargradu.

Scenarij, režiju, crtež i animaciju serije potpisivali su Zlatko Grgić, Boris Kolar i Ante Zaninović, originalan dizajn pozadina radio je Zlatko Bourek uz pomoć Branka Varadina i Srđana Matića, a glazbu je komponirao Tomica Simović.

Serija je imala velik komercijalni odjek, a poseban je uspjeh postigla u skandinavskim zemljama, kao prva europska crtana tv-serija za djecu u kojoj je junak bio čovjek, a poruke ekološke i pacifističke, lišene nasilja.Za njemačku televiziju realizirano je i više od sto kratkih filmova s profesorom Baltazarom, a popularni lik doživio je i strip-izdanje.

U cjelokupnoj povijesti Zagrebačke škole crtanoga filma, profesor Baltazar je jedini produkt koji je, dosljedno se koristeći njenim osnovnim načelima (autorski artizam, umjetnička stilizacija-redukcija u animaciji, ironija i pacifizam u porukama), postigao zavidan tržišni uspjeh.