Međunarodni televizijski magazin Alpe – Dunav – Jadran obilježava 35 godina prikazivanja

Emisija Alpe – Dunav – Jadran, polusatni međunarodni televizijski magazin koji ističe srednjoeuropske zemljopisne, povijesne i kulturne posebnosti, ljudske dosege i društvene vrijednosti, u prosincu će obilježiti 35. obljetnicu prikazivanja na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), čime će postati jednom od najdugovječnijih emisija i najstarijih koprodukcija javnoga medijskog servisa. Emisija koja već tri i pol desetljeća ustrajno čuva duh prijateljstva među ljudima iz toga područja te njeguje kult slikovne kvalitete reportaža na Hrvatskoj radioteleviziji prikazuje se svake druge subote na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) te je dosad prikazana približno 850 puta. Još više zadivljuje podatak o broju reportaža: u svakoj emisiji u prosjeku bude pet većih reportaža, što znači da ih je dosad bilo 4 200.

Stalnu ekipu emisije čine urednica Daria Marjanović, koja se u nju stalno vraća od 2002. godine, realizatorica Sanja Arsenić, producent Daniel Bareta i zaštitno lice emisije, koje sazrijeva s njom već godinama, voditelj Miljenko Kokot.

U početcima je prvi stalni voditelj emisije bio tada mladi Branko Uvodić, a poseban je trag ostavila i dugogodišnja realizatorica Drenka Gaković, koja je u svibnju otišla u mirovinu. Uz nju se pamte urednička imena koja su, tijekom dužega ili kraćega razdoblja, vodila emisiju: Đuro Tomljenović, Boro Vučković, Željkica Lozo i Gordana Škaljac-Narančić.

„Autori priloga sa svih su strana uvijek dobro došli, a i djelatni je urednik uvijek rado išao na teren kad god bi uzmogao s obzirom na ostale obveze. Sanja Pražen, Nebojša Stijačić i Zrinka Krešo, nekako što su se ustalili u prepoznatljivu rukopisu, a s njima kad god mogu, s obzirom na to da sad uređuju vlastite projekte, i Elizabet Škrobo i Mario Beganović. Ništa od emisije ne bi bilo da nema snimateljskih ekipa i montažera, koji stvaraju prepoznatljiv pečat slikovne kvalitete reportaža jer ako neki nekvalitetan urednik možda i može proći na domaćemu terenu, u svijet se mora slati samo besprijekoran materijal“, ističe Daria Marjanović. Ništa manje važna nije ni besprijekorna suradnja Službe prevođenja i prevoditelja Hrvatske radiotelevizije čiji su članovi već postali na neki način dio obitelji: Anka Katušić-Balen, Lenga Kuliš i Laszlo Koiss. „No, nad svima njima i danas bdije dobri duh Branka Lentića, strogoga i pravednoga oca hrvatskoga dijela te jedinstvene koprodukcije, koji, premda već godinama u mirovini, rado nazove svaki put kad uoči nešto što treba popraviti ili pohvaliti“, dodaje Daria Marjanović, sadašnja urednica emisije.  

Govoreći o početcima, Daria Marjanović ističe kako je inicijativu za prekograničnu suradnju 1982. godine dao tadašnji glavni urednik Zemaljskoga studija ORF-a u Grazu Günther Ziesel. Međutim, sama je zamisao za taj zajednički medijski projekt nastala još 1978. godine kad se osnovala Radna zajednica Alpe – Jadran. Razmjena je kulturnih, gospodarskih i političkih sadržaja između austrijskih pokrajina Štajerske i Koruške, tadašnjih jugoslavenskih republika Hrvatske i Slovenije te talijanskih pokrajina Furlanija – Julijska Krajina i Veneto bila misao vodilja poticatelja toga projekta.

„Televizijski magazin Alpe – Jadran, kako se zvao u početku, bio je tada u europskome medijskom okružju oblikom prve suradnje takve vrste. U početku jednom, a potom su i dvaput mjesečno televizijske redakcije tih država zajedno, u istoj formi, pripremale i prikazivale emisiju. Uskoro su se televizijama u Austriji, Hrvatskoj, Sloveniji, Furlaniji, Julijskoj krajini i Venetu pridružile Mađarska televizija MTV, pokrajinski studiji RAI-ja u Lombardiji i Trentu te Bolzanu, bavarska televizija BR i švicarska televizija s talijanskoga govornog područja RTSi“, objašnjava Daria Marjanović.

U cijelome je projektu trenutačno pet pokrajinskih radijskih i televizijskih postaja, a dosad ih je surađivalo čak 17. „Često nazivan prethodnicom Europe pokrajina taj se magazin smatra jedinstvenim medijskim podvigom. Nadilazeći sve političke razlike između NATO-a i Varšavskoga saveza, načela nesvrstanosti ili neutralnosti, u središte je pozornosti uvijek stavljao pozitivne mogućnosti stvarnoga života“, dodaje Daria Marjanović.

Naime, vrijednost je pojedinih priča iznimna i bezvremenska, pa su one pojedinačno također dio povijesti televizijskoga medija. Autori su dobitnici mnogih nagrada, a već sama činjenica da se iste reportaže prikazuju na mnogim televizijama sinkronizirane na različite jezike govori o njihovoj vrijednosti te stoga zapravo imaju milijunsko gledateljstvo iz godine u godinu. Jedna je od posebnosti magazina Alpe – Dunav – Jadran i u tome što ne poznaje ljetnu stanku u prikazivanju – naime, ljeti se sve televizije partnerice nastoje dvostruko dokazati dužom polusatnom formom. To su u pravilu dokumentarni filmovi nastali mudrim uredničkim tematskim planiranjem i ekonomičnim rasporedom snimanja tijekom godine. Za tu je formu uredništvo osmislilo naziv monotema, riječ je o velikoj reportaži jedne televizije koja nadomješta pet iz različitih studija. Takav obrazac omogućuje ljetni predah u dvotjednim razmjenama nakon nešto pojačanoga napora cijeloga tima na početku ljeta.   

Ipak, razlog je dugovječnosti i praćenje novih trendova: uz redovito emitiranje na javnim medijskim servisima emisije imaju mrežne stranice unutar portala pojedinih servisa. Na Hrvatskoj radioteleviziji sadržaje povezane s tom emisijom moguće je pratiti na podstranici alpedunavjadran.hrt.hr te na multimedijskoj usluzi HRTi. „Za Hrvatsku je osobito važna prisutnost na internetu i na društvenim mrežama jer se time pridonosi daljnjemu rušenju jezičnih prepreka, ali i promidžbi Hrvatske u svjetskome okružju sredstvima primjerenim suvremenoj medijskoj sceni“, zaključuje Daria Marjanović.