Američka mladenka - romantična komedija

25. kolovoza na HRT - HTV 2 u 21 sat

Mladi John Whittaker plahi je i povučeni Britanac koji početkom 20-ih godina prošlog stoljeća na povratku s odmora provedenog na francuskoj rivijeri neugodno iznenadi svoje roditelje, posesivnu i ukočenu majku Veronicu. Scott  i nepopravljivo romantičnog oca Jima.

John je njihov sin jedinac, dobro odgojen i obitelji privržen mladić od kojeg se očekuje da nastavi obiteljsku lozu i tradiciju, a ne da sa sobom dovede neobičnu suprugu koju nitko iz obitelji ne poznaje. Riječ je o atraktivnoj Amerikanki Lariti, temperamentnoj ljubiteljici automobilističkih utrka, koju je John upoznao tijekom odmora i koju je, snažno se u nju zaljubivši, smjesta odlučio oženiti.

Za nevolju, Larita ne drži do britanske uštogljenosti i poštivanja tradicije, već je nesputana u ponašanju i govoru što iritira Veronicu. Johnovu obitelj čine i njegove mrzovoljne neudane sestre Marion i Hilda, a tu su i oštroumni sluga Furber i lijepa gošća Sarah Hurst. Kad Veronica odluči poduzeti sve da Laritu što prije izbaci iz kuće, doći će do niza neočekivanih, bizarnih i smiješnih zgoda.

Nagrađivana, zabavna i efektno pomaknuta romantična satirična komedija australskog redatelja Stephena Elliotta (Priscilla, kraljica pustinje, Dobrodošli u Woop Woop) slobodna je adaptacija popularnog istoimenog kazališnog komada glasovitog britanskog dramatičara, skladatelja, redatelja, glumca i pjevača Noela Cowarda (Vulkan, Prljave male tajne), koje je 1928. ekranizirao i veliki Alfred Hitchcock.Riječ je o dinamičnom, energično režiranom, vizualno estetiziranom i odlično glumljenom ostvarenju koje Stephena Elliota još jednom afirmira kao inteligentnog i promišljenog filmaša vještog u ismijavanju snobizma, licemjerja, konzervativizma i seksualne represije u visokim krugovima britanskog društva ne samo tijekom 20-ih godina prošlog stoljeća.To je društvo čiji se pripadnici elitistički nadmoćno te s kombinacijom nepovjerenja i prezira odnose prema svemu novom i nepoznatom, osobito onom što dolazi iz Amerike.

Uz suradnju scenaristice Sheridan Jobbins, Stephen Elliott kreira duhovitu ali i satirički oštru sliku britanske aristokracije koju nose raspoložene glumačke interpretacije, ali i odlična glazba Mariusa De Vriesa (Kick-Ass, Babydoll uzvraća udarac), koja vješto koristi i brojne jazz-melodije Colea Portera, kao i efektna fotografija Martina Kenzieja (serije Rim, Igra prijestolja), među ostalim suradnika na remek-djelima Isijavanje Stanleya Kubricka, Aliens Jamesa Camerona i Indiana Jones i posljednji križarski pohod Stevena Spielberga.

U glavnim ulogama u britanskom film Easy Virtue iz 2008. su Jessica Biel, Ben Barnes, Kristin Scott Thomas, Colin Firth.