Ben Hur - povijesni spektakl

12. travnja na HRT – HTV 2 u 20:05

Juda Ben iz židovske kuće Hur, jedan je od najpoznatijih i najuglednijih trgovaca za vladavine rimskih careva Augusta i Tiberija. Njegov prijatelj iz djetinjstva Mesala, sada rimski visoki časnik, vraća se u Judeju i ponovo dolazi u kuću Hur kako bi se pozdravio sa svojim starim prijateljem i njegovom obitelji, ali i kako bi Judu zamolio da mu pomogne u gušenju židovskih pobuna. Juda odbija, a Mesala ga protjeruje na galiju i njegovu kuću uništava.

Kao galijot Juda u velikoj pomorskoj bici spašava rimskog visokog časnika koji ga posini i daruje mu slobodu. Na povratku u Judeju upoznaje arapskog zaljubljenika u konje i utrke te postaje vozač njegovih kola. Vraća se s njim u Rim i sudjeluje u utrci.

Uz "Zameo ih vjetar", "Ben Hur" je vjerojatno jedan od najpoznatijih filmova svih vremena. Dovoljno je reći da je dobitnik čak devet Oscara: za film (Sam Zimbalist), režiju (William Wyler), fotografiju (Robert L. Surtees), glazbu (Miklos Rosza), glavnu mušku ulogu (Charlton Heston), sporednu mušku ulogu (Hugh Griffith), scenografiju (William A. Horning, Edward Carfago), montažu (Ralph E. Winters, John D. Dunning), posebne efekte (Arnold Gillespie, Robert McDonald, Milo Lory), dok je za Oscara bio nominiran i pisac scenarija Karl Tunberg.

U američkom povijesnom spektaklu iz 1959. uz Charltona Hestona glume Haya Harareet, Jack Hawkins, Stephen Boyd, Hugh Griffith, Martha Scott, Sam Jaffe, Cathy O'Donnell, Finlay Currie, Frank Thring, Terence Longdon.