Božićni i novogodišnji program na Hrvatskome radiju

Obilje prigodne blagdanske glazbe, prijenosi misa, reportaže o božićnim običajima, javljanja s trgova tijekom blagdana, posebice na Staru godinu, koncerti na Novu godinu i prijenos tradicionalnoga Novogodišnjega koncerta iz Beča, brojne nagradne igre te kontaktne emisije očekuju slušatelje na trima nacionalnim radijskim postajama i na osam regionalnih radijskih postaja Hrvatskoga radija (HRT – HR) te na međunarodnome multimedijskom programu HRT – Glas Hrvatske.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 1)
Na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) na Badnjak će se u emisiji Mali radiovjeronauk od 10.30 govoriti o jaslicama i tradiciji njihove izrade, a od 10.50 do 12.00 na rasporedu je prijenos mise na četvrtu nedjelju došašća. Na Badnju večer u prigodnome programu od 20.15 do 22.00 gostovat će sestra Vesna Zovkić, redovnica međunarodnoga reda Isusovih malih sestara. Od 22.30 do 23.57 na rasporedu je koncert Tiha noć u Vukovaru, a urednik je Željko Kovačić. Od ponoći pratimo polnoćku u izravnome prijenosu iz zagrebačke katedrale koju će predvoditi kardinal Josip Bozanić. Na Božić u emisiji Susret u dijalogu govorit će se o tradiciji, porukama i samoj proslavi Božića u današnjemu društvu. Prijenos božićne mise iz zagrebačke katedrale na rasporedu je od 10.00. Tradicionalna čestitka kardinala Josipa Bozanića bit će emitirana, kao i prijašnjih godina, na Badnjak u 19.20, a poruka i blagoslov Urbi et orbi pape Franje iz Vatikana bit će emitirana na Božić u podne. Na Silvestrovo je od 20.30 do 00.00 na rasporedu prigodan glazbeni program.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 2)
Drugi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) na Badnjak od 9.00 do 14.00 u magazinu Hulahop donosi obilje božićnih pjesama uz kratke priče o prvim njihovim snimkama i izvođačima. Od 14.00 do 20.00 uz prigodne glazbene napjeve po izboru glazbenoga urednika Roberta Krupe te blagdanske zanimljivosti i kontaktni program s poznatim i nepoznatim slušateljima kroz eter Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) vodit će slušatelje Ljudevit Grgurić Grga.

Božićno izdanje liste svjetskih glazbenih hitova ARC Top 40 u Republici Hrvatskoj donosi vodič kroz božićne albume koje su ove godine objavili umjetnici suvremene popularne glazbe. U emisiji Klasikom po Drugom prisjetit ćemo se triju slavnih tenora – Joséa Carrerasa, Placida Dominga i Luciana Pavarottija te njihova doprinosa svjetskoj glazbi. U emisiji Hulahop od 9.00 do 14.00 na Staru godinu slušatelji će saznati priče o negdašnjim dočecima Nove godine. Urednica i voditeljica je Sabina Jaganjac, a glazbeni urednik Davor Medaković. Na Silvestrovo od 14.00 do 20.00 u eteru Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) voditelji će biti Monika Lelas Halambek i Davor Dretar Drele. Prisjetit će se najvažnijih događaja u prošloj godini, izvijestiti što se događa na glavnim trgovima hrvatskih velikih gradova, nagrađivat će slušatelje lijepim nagradama i prenijeti pravi svečarski ugođaj. Glazbu će birati Robert Krupa.

Novogodišnje izdanje službene radijske top-ljestvice donosi godišnji poredak najvećih svjetskih glazbenih hitova, a slušatelji će moći saznati koje su pjesme bile najslušanije u 2017. godini prema mjerenjima koja svakoga tjedna donosi Airplay Radio Chart. Na Novu godinu u emisiji Klasikom po Drugom urednika i voditelja Zlatana Skalickoga u 2.00 bit će emitiran pregršt valcera, polka, koračnica i uvertira, a slušatelji će si time moći osigurati jedan od najvažnijih sastojaka svakoga pravog dočeka i proslave Nove godine Na lijepome plavom Dunavu te ostale vječne hitove kralja valcera Johanna Straussa mlađega u izvedbi vrhunskih svjetskih orkestara i dirigenata.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT – HR 3)
Glazbeni program Trećega programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) za Badnjak i Božić obilježit će mnogobrojne emisije sadržajno posvećene blagdanskoj tematici. Božićni koncert Zbora Hrvatske radiotelevizije ove godine bit će organiziran u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama. Izbor hrvatskih božićnih pjesama obradio je maestro Tomislav Fačini, a pridružit će im i skladbe Giovannija Gabrielija i Claudija Monteverdija, slavnih kapelnika bazilike svetoga Marka u Veneciji. Na Badnjak ćemo u emisijama Do-re-mi i Tarantella, emisiji koja je posvećena renesansnoj božićnoj glazbi, slušati božićne pjesme.

U emisiji Na obzorima duhovnosti reproducirat će se misa Magnificat Orazija Benevolija, a slušatelji će u emisiji Klasična večer zagrebačkih šišmiša moći poslušati svih šest kantata Bachova Božićnoga oratorija. Noćni glazbeni program Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union –EBU) Euroclassic Notturno popratit će glazbom ulazak u božićnu noć izvedbom djela Franza Liszta Christus – Pastorale, potom božićnom glazbom za orgulje iz Praga, Bachovom kantatom O Jesu Christ, mein's Lebens Licht, Brittenovim djelom A Ceremony of Carolls i mnogim drugim djelima vrsnih skladatelja klasične glazbe.

U emisiji Život glazbe na Božić slušatelji će moći poslušati prigodnu glazbu i djela poput Prvi Božić, Krist se rodio na Božić i Bijeli Božić. Emisija Tražili ste, poslušajte nosi naslov Za Božićno slavlje i donosi reprodukciju skladba Giovannija Gabrielija, Alessandra Scarlattija, Antonija Vivaldija i Georga Friedricha Haendela.

Izravan prijenos Novogodišnjega koncerta iz Beča počinje 1. siječnja u 11.15, a prijenos kao i svake godine vodi i komentira Jagoda Martinčević. Ovogodišnji je dirigent Novogodišnjega koncerta Riccardo Muti. Koncert izravno prenosi devedeset država, a putem radija i televizije prati ga više od pedeset milijuna slušatelja i gledatelja.

Međunarodni multimedijski program HRT – Glas Hrvatske
Međunarodni multimedijski program HRT – Glas Hrvatske tradicionalno u vrijeme božićnih blagdana prenosi sadržaje povezane s njegovanjem božićnih običaja u hrvatskim manjinskim zajednicama u europskim državama te među iseljenim Hrvatima diljem svijeta. Uz prigodne emisije u programu na hrvatskome jeziku slušatelje očekuju i blagdanske teme na engleskome, njemačkome i španjolskome jeziku za međunarodnu javnost te mlađe naraštaje Hrvata u svijetu koji slabo poznaju hrvatski. Posebno će božićnim temama, blogovima i fotografijama oživjeti u te dane i četverojezične mrežne stranice HRT – Glasa Hrvatske koje prate korisnici u svim dijelovima svijeta.

HRT – Radio Dubrovnik
HRT – Radio Dubrovnik na Badnju večer priprema poseban program Tiha noć  o božićnim običajima u Dubrovniku i okolici. Iz dubrovačke će se katedrale prenositi polnoćka, a na Božić misa u 10.00.

U ciklusu emisija Grad u predgrađu do kraja prosinca emitirat će se reportaže o božićnim običajima u Dubrovniku, Komolcu, Konavlima, Korčuli i Dubrovačkome primorju. Na Badnje jutro tradicionalna je Kolenda ulicama Dubrovnika uz izravan prijenos, a na Božić od 12.05 emitirat će se tradicionalni Božićni koncert HRT – Radija Dubrovnik. Za doček Nove godine HRT – Radio Dubrovnik ponovno će biti sa svojim slušateljima s prigodnim mozaičnim programom uz tradicionalni podnevni Novogodišnji koncert HRT – Radija Dubrovnik koji, kao i božićno izdanje, priprema Vido Peručić.


HRT – Radio Knin
HRT – Radio Knin na Božić prenosi misu iz kninske crkve Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta s početkom u 9.30. Na blagdan svetoga Stjepana u Temi dana od 10.05 na rasporedu je razgovor s kninskim gvardijanom fra Markom Duranom o običajima toga dana. U poslijepodnevnome programu bit će emitirana reportaža iz Doma za starije u Oklaju o božićnim običajima iz njihova djetinjstva. Slušatelje HRT – Radija Knin očekuju i razgovori s najmlađim posjetiteljima tijekom druženja s Djedom Božićnjakom, vilenjacima i Grinchem te razgovor u studiju s Ninom Kraljić, koja održava koncert u Kninu. Na Silvestrovo će se tijekom jutra reporteri javljati s dočeka dječje Nove godine, a emitirat će se i nagrada za slušatelje.

HRT – Radio Osijek
HRT – Radio Osijek na Badnjak će u Ritmu šokadije emitirati snimku koncerta Slavonski Božić, održanoga u Hrvatskome narodnom kazalištu u Osijeku, na kojemu su nastupili poznati pjevači, tamburaški sastavi i kulturno-umjetnička društva. Na Badnju večer na rasporedu je posebna emisija do ponoći o božićnim običajima u Slavoniji i Baranji. U ponoć je prijenos polnoćke iz Župe svetoga Leopolda Bogdana Mandića, a nakon toga snimka koncerta Tiha noć iz Vukovara. Emisija Nova prije nove na Silvestrovo od 10.00 do 14.00 ugostit će tradicionalno osječkoga gradonačelnika i osječko-baranjskoga župana te slavonske glazbenike, a radiomostom Osječani će se i ove godine povezati s HRT – Radijem Split. Doček Nove godine u radijskome eteru počinje od 20.00 s voditeljem u studiju i reporterom na terenu te uz nagradne igre i obilje dobre glazbe.

HRT – Radio Pula
HRT – Radio Pula tradicionalno će prenositi polnoćku iz pulske katedrale. Uoči samoga prijenosa u emisiji Klasične varijacije slušatelji će moći poslušati poznate božićne skladbe u izvedbi opernih velikana poput Placida Dominga, Luciana Pavarottija, Joséa Carrerasa i mnogih drugih. Novu 2018. godinu slušatelji HRT – Radija Pula dočekat će na Forumu s Prljavim kazalištem i uz poznate radijske voditelje Dorinu Tikvicki i Valmera Cusmu. Brojna će biti i javljanja s različitih strana svijeta gdje žive naši iseljenici.


HRT – Radio Rijeka
HRT – Radio Rijeka u svojemu će božićnom programu uz obilje prigodne glazbe prenositi polnoćku iz riječke katedrale, a novogodišnji program zamišljen je kao mozaik čiji su dijelovi živa glazba, kulinarski zabavni program chefa Kristiana Kozmića, meteokutak za 2018. meteorologinje Danijele Vlašić te razgovori uživo s gostima iz Australije, Sjedinjenih Američkih Država, Katara i drugih dijelova svijeta, a sve će u prepoznatljivome stilu voditi vrckave voditeljice HRT – Radija Rijeka Iva Pavletić Crnić i Matea Krmpotić.

HRT – Radio Sljeme
HRT – Radio Sljeme na Badnju će večer od 20.00 emitirati razgovore o božićnim tradicijama i običajima u Zagrebu i okolici te o simbolima toga blagdana i približiti proslavu hrvatskoga Božića daleko od doma u krajevima poput Afganistana i Ognjene zemlje. Sudjelovat će i glazbenici koji će poznate božićne pjesme pjevati i svirati uživo, a organizirana je i božićna nagradna igra za slušatelje. Okosnica božićnoga programa i ove je godine prijenos polnoćke te kontakt sa slušateljima uz čestitanje Božića nakon nje. Poseban program na Badnju večer vodit će Sanja Brajković. Prigodnim će sadržajima biti obogaćen i program tijekom Badnjaka, Božića i na blagdan svetoga Stjepana kad se i HRT – Radio Sljeme pridružuje prijenosu tradicionalnoga koncerta Hrvatske radiotelevizije Božić u Ciboni.

Novogodišnji je program od 20.00 na Staru godinu do 2.00 u Novoj godini u voditeljskim rukama mladoga sljemenskog trojca Antonije Ćosić, Ivana Fedora i Ane Dagelić, koji će slušatelje, uz veselu, plesnu glazbu provesti najzabavnijim trenutcima u godini na izmaku.

HRT – Radio Split
HRT – Radio Split na Badnjak od 10.00 do 15.00 donosi prigodno izdanje emisije Akvarel u kojoj će emitirati pučke crkvene napjeve te razgovore i reportaže o običajima obilježavanja Badnjaka u Dalmaciji. Gradski reporteri javljat će se sa splitskih trgova. Od 16.00 do 20.00 na programu je prigodno izdanje Glazbenoga spomenara. U ponoć HRT – Radio Split prenosi polnoćku iz splitske katedrale. Na Božić je na rasporedu emisija Sretan Božić od 10.00 do 15.00 u kojoj će biti objavljene priče o običajima obilježavanja Božića u Dalmaciji te izvješća dopisnika o Badnjaku i Božiću u njihovim mjestima.

U tradicionalnome dnevnom programu dočeka Nove godine od 10.00 do 15.00 bit će prigodne, uglavnom domaće glazbe, javljanja reportera o zbivanjima u gradu te ankete o dočeku i nadanjima u novoj godini. Na rasporedu je i koncert uživo u studiju HRT – Radija Split. Gost je popularni pjevač Jole koji će pjevati tijekom dočeka na Rivi. Od 16.00 do 20.00 na rasporedu je Glazbeni spomenar, a do 2.00 program dočeka Nove godine uz voditelje u studiju i reporterska javljanja sa splitske Rive.

HRT – Radio Zadar
Uz obilje prigodnih programskih sadržaja i emisija HRT – Radio Zadar uoči Božića i Nove godine imat će i dnevna javljanja iz grada odakle će reporteri prenositi blagdansko ozračje. Predviđena su javljanja s Narodnoga trga i Poljane Petra Zoranića, na kojoj je glavna pozornica manifestacije Advent u Zadru. Javljanja su predviđena 23. i 30. prosinca.

Sve programske sadržaje Hrvatskoga radija (HRT – HR) bit će moguće pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi, a podrobnije podatke o božićnome i novogodišnjemu programu Hrvatske radiotelevizije možete doznati na mrežnim stranicama raspored.hrt.hr.