Vlak u snijegu - adaptacija jednog od najpopularnijih dječjih romana

22. prosinca na HRT2 u 10.10 -  film za djecu iz 1976.

Nakon što su osnovali zadrugu, učenici škole iz Velikog Sela praćeni domaćinom Ljubanom  i učiteljem odlaze vlakom na izlet u Zagreb. U gradu se učitelj razboli te ostane u bolnici, a učenici se kući moraju vratiti sami. Međutim, mećava i snježni nanosi blokirali su prugu, a lokomotiva je preslaba da bi se probila kroz obilje snijega.

Predvođeni Ljubanom, djeca se organiziraju te u smjenama rukama razgrću snijeg, a uz njih je brižni kondukter koji ih ohrabruje. No nisu svi složni. Pero se s grupicom đaka protivi te ne želi sudjelovati u akciji. Hoće li nakon oštrih svađa prevladati sloga? I hoće li djeca stići kući?

Vlak u snijegu, jedan od najpopularnijih dječjih romana omiljenog dječjeg pisca Mate Lovraka, 1976. zaživio je i na filmskom platnu u režiji Mate Relje. Roman je Lovrak napisao još 1931. godine kao mladi učitelj, a inspirirali su ga stvarni događaji. Priča o prijateljstvu i slozi malih zadrugara zametenih u snijegu popraćena je svevremenskim songom Arsena Dedića "Kad se male ruke slože".

U filmu glume Slavko Štimac, Gordana Inkret, Željko Malčić, Edo Peročević, Ratko Buljan, Antun Nalis i drugi.