H-8 - drama

19. studenoga na HRT – HTV 2 u 21 sat

Jedne kišne večeri autobus prepun putnika kreće na redovni put iz Zagreba u Beograd. Od početka nam je poznato da će se autobus sudariti s kamionom i da će pritom neki putnici stradati. Sudar će skriviti vozač nepoznatog automobila čiji registracijski broj počinje sa H-8.


Među putnicima u autobusu su neotesani novinar (A. Vrdoljak), glumica (M. Oremović) koja putuje s bogatim njemačkim ljubavnikom, džepar, liječnik koji je upravo skrivio tragediju u jednoj zagrebačkoj bolnici, te niz najrazličitijih, uglavnom nesretnih ljudi koji putnu dosadu ubijaju čavrljanjem...

Dugo godina "H-8" je figurirao kao jedan od ponajboljih hrvatskih filmova, a kritičari ga i danas ubrajaju u sam vrh hrvatske kinematografije. Akcijska drama "H-8" (1958.) drugo je redateljsko ostvarenje izvrsnog snimatelja Nikole Tanhofera koji je već svojim prvijencem "Nije bilo uzalud", snimljenim 1957., nagovijestio talent za vješto organiziranje fabule i profiliranje likova. Ideja filma potekla je od novinskog članka o prometnoj nesreći koju je izazvao nepoznati vozač automobila.

Scenarij Zvonimira Berkovića i Tomislava Butorca vješto je profilirao neubičajeno velik broj likova, a dosjetka da od početka znamo koliko će biti žrtava, ali ne i njihova imena, dovela je do iznimno snažne identifikacije gledatelja s pričom i likovima. Među brojnim izvrsnim ulogama osobito se ističe Antun Vrdoljak. Tanhoferov "H-8" nagrađen je na filmskom festivalu u Puli Zlatnom arenom za najbolji film, režiju i scenarij, a osvojio je i nagradu publike Jelen.

U drami glume Antun Vrdoljak, Boris Buzančić, Đurđa Ivezić, Vanja Drach, Mira Nikolić, Marijan Lovrić, Antun Nalis, Mia Oremović, Pero Kvrgić, Fabijan Šovagović, Marija Kohn. Scenaristi su Zvonimir Berković i Tomislav Butorac (prema ideji Zvonimira Berkovića i Nikole Tanhofera). Redatelj je Nikola Tanhofer.