Sharon Kam nastupila uz Simfonijski orkestar HRT-a

Sinoć je u posljednjemu ovogodišnjem koncertu Majstorskoga ciklusa Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije gostovala jedna od vodećih svjetskih solistica na klarinetu Sharon Kam. Program je predvodio maestro Mladen Tarbuk.

Više od dvadeset godina karijere Sharon Kam, koja je diplomirala klarinet na njujorškome Juilliardu, uključuje nastupe u prestižnim svjetskim koncertnim dvoranama, suradnju s najuglednijim orkestrima i dirigentima, među kojima su primjerice Izraelska filharmonija i Zubin Mehta te Orkestar lajpciškoga Gewandhausa i Kurt Masur, mnogobrojne nagrade za solističko i komorno muziciranje te hvaljenu diskografiju.

U djetinjstvu je svirala violinu, klavir i flautu, a kada se naposljetku odlučila za klarinet, njezin glazbenički talent došao je puna izražaja; kako sama kaže, osjetila je da je klarinet njezin drugi glas. Uz to što velik dio njezina repertoara zauzimaju standardna, mahom romantičarska djela za klarinet, u središtu su njezina zanimanja i skladbe Wolfganga Amadeusa Mozarta za taj instrument.

Njegova djela niz godina svira isključivo na basetnome klarinetu, instrumentu na kojemu je svirao i prvi solist Mozartova Koncerta za klarinet i orkestar u A-duru, KV 622, glasoviti virtuoz Anton Städler. Topao, mekan i zaokružen zvuk basetnoga klarineta upravo u tome djelu predstavila je Sharon Kam sinoć gledateljstvu Majstorskoga ciklusa u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu, oduševivši suptilnom interpretacijom posljednjega Mozartova dovršenoga instrumentalnog ostvarenja. Publiku je oduševio i solistički dodatak Summertime Georga Gershwina.

Sinoćnji koncert bio je prigoda za još jedan poseban doživljaj – Devetu simfoniju Antona Brucknera u izvedbi velikoga sastava Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije. Opsežno djelo skladatelj nije uspio dovršiti; prije smrti 1896. godine napisao je tri stavka, pa se dovršetka Simfonije tijekom sljedećih desetljeća prihvatilo nekoliko skladatelja. Maestro Mladen Tarbuk odlučio se za izdanje američkoga muzikologa i skladatelja Williama Carragana, nastalo 1983. godine.

Posebno mi je drago da sam zahvaljujući razumijevanju i potpori Hrvatske radiotelevizije prvi put u Republici Hrvatskoj mogao predstaviti jedan od mogućih dovršetaka Simfonije. Odabrao sam ga držeći se svih poznatih povijesnih činjenica te imajući na umu da on jedini sintetizira sav tematski materijal, a ujedno poštuje usmenu Brucknerovu napomenu da Simfonija završava koralom Te Deum i Alelujom. Maestro Carragan ovu je ideju, jedinu za koju nemamo potvrdu ni u kakvim skicama, izradio na najbolji mogući način, poštujući zakonitosti Brucknerova načina skladanja i stvaranja orkestralnoga zvuka, pojasnio je maestro Mladen Tarbuk svoj odabir.

Podrobnije podatke o Simfonijskome orkestru Hrvatske radiotelevizije i rasporedu koncerata možete pronaći na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr i podstranicama glazba.hrt.hr.