In memoriam Vatroslav Mimica: Ponedjeljak ili utorak

Četvrtak na HRT - HTV 2 u 21 sat

Marko Požgaj bavi se pisanjem, piše romane, radi za novine, živi kao podstanar i kasni s plaćanjem stanarine. Rastavljen je, ima sina i lijepu djevojku te mnogo vremena provodi kontemplirajući o prošlosti, o budućnosti, o onome kako je moglo biti.

Dok proživljava svakodnevicu, kroz misli mu se često provlači otac koji je stradao u ratu, ali i lijepi trenuci poput vremena provedenog na kupalištu Sava te reminiscencije iz ranog, bezbrižnog djetinjstva. Običan je dan, ponedjeljak ili možda utorak.

Filmom "Ponedjeljak ili utorak" (1966.) bard hrvatske kinematografije Vatroslav Mimica pokušao je oslikati unutarnji život pojedinca, tok svijesti i podsvijesti, snova i razmišljanja pri čemu je vješto iskoristio alternaciju dviju tehnika, crno-bijelu i boju. Izrazito likovne kadrove snimio je jedan od najvećih hrvatskih snimatelja Tomislav Pinter dok je senzualne jazz podloge osmislio i ukomponirao Miljenko Prohaska, a popularne songove poput "Sandre" izvodio Arsen Dedić koji se i pojavljuje u filmu.

"Ponedjeljak ili utorak" intimistički je film izrazito jakog autorskog naboja koji kroz prizmu podsvijesti priča priču bez priče stavljajući je u okvir urbanih prizora života pri čemu će gledateljima biti zanimljivo kako se niti 50-ak godina kasnije običaji ili bolje rečeno okolnosti nisu puno promijenile što će u našem, današnjem vremenu posebno naglasiti kadar jutarnje kave i naslov iz novina - "Što predviđa nacrt osnovnog zakona".

Na festivalu u Puli film je dobio Veliku zlatnu arenu za film, V. Mimica nagradu za režiju, a T. Pinter za fotografiju.

U drami glume Slobodan Dimitrijević, Pavle Vuisić, Gizela Huml, Jagoda Kaloper, Fabijan Šovagović, Srđan Mimica, Rudolf Kukić, Zoran Konstantinović. Redatelj i koscenarist je Vatroslav Mimica.