Memorijal Borisa Hanžekovića

15. rujna na HRT – HTV 2 u 17:25

Priča o najstarijoj sportskoj priredbi u Hrvatskoj. Natjecanje koje je 1951. počelo kao klupski dvoboj Mladosti i Dinama posljednjih je desetljeća izraslo u jedan od najboljih i najcjenjenijih atletskih mitinga na svijetu i, kako je to navedeno na početku filma, "jedan sasvim poseban atletski miting, drukčiji od svih ostalih".

Dokumentarni film obuhvaća razdoblje od legendarne pobjede Borisa Hanžekovića nad Grkom Hristosom Mantikasom 1938. godine do današnjeg doba. U filmu govori više od 20 sudionika, od Luciana Sušnja i Đurđe Fočić Šourek, preko Asafe Powella, Dawn Harper Nelson, Davida Olivera, Blanke Vlašić i Sandre Perković do Ćire Blaževića.

Bogata arhivska građa pokriva mitinge od 50-ih godina prošlog stoljeća do prošlogodišnjeg 'Hanžeka', uključujući i neke od najvažnijih događaja u povijesti mitinga, poput rekorda Blanke Vlašić i Usaina Bolta te najznačajnijih utrka na 110 metara prepone, koje se trče u spomen na Borisa Hanžekovića.

Dokumentarni film nastao je u produkciji IAAF World Challenge mitinga Zagreb, AK Dinamo-Zrinjevca i Hrvatske radiotelevizije.

Scenarist je Marin Šarec, a redatelj Milo Ostović.

Perković očekuje hitac preko 65 metara, a Tuka rekord "Hanžeka"
Nakon dokumentarnog filma u 18:20 slijedi prijenos obljetničkog, 70. Hanžekovićeva memorijala.