Proslava Rođendana umjetnosti na Hrvatskome radiju

Hrvatski radio (HRT – HR) u srijedu 17. siječnja trinaesti će se put uključiti u međunarodni projekt skupine za ars acustica Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU) pod naslovom Rođendan umjetnosti. Kao i dosadašnjih godina Europska radiodifuzijska unija na svoja dva satelitska programa nudi izravna uključenja u događaje iz dvadesetak europskih i sjevernoameričkih gradova u koje su uključene nacionalne i nezavisne radijske postaje. Treći program Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) projekt Europske radiodifuzijske unije donosi od 20.00 do 24.00 kombinirajući prijenose iz Bratislave, Praga, Stockholma, Beča, Lausanne, Ljubljane, Beograda, Bukurešta, Pariza, Antwerpena, Lisabona, Madrida, Moskve, Freiburga, Helsinkija, Weimara, Limericka, Chicaga, South Rivera u Kanadi te Zagreba.

Zagreb se u svjetsku proslavu uključuje u 20.20 izravnim prijenosom dijela koncerta iz dvorane Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu na kojemu će nastupiti studenti i profesori udaraljki. Taj je koncert dio međunarodnoga festivala International Percusssion Week (IPEW) koji se ove godine održava od 17. do 20. siječnja u Zagrebu i Bjelovaru. Dio koncerta kojim se Hrvatski radio (HRT – HR) uključuje u proslavu rođendana umjetnosti nosi naslov Beskraj početka, a čine ga skladbe Desert Thorn Igora Lešnika i Rainbow Factory Ivane Bilić. Skladbe izvode Ivana Bilić (vibrafon) i Slavko Juraga (glas) te Flam-a Duo (marimbe) i udaraljkaški ansambl biNgbang Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Projekt Beskraj početka slavi bezvremenost istražujući paradigmatski eternalizam vlakova bez stanica, alegorijsku simboliku jezika koji odjekuju, izazove glazbenih komada koji nastavljaju zvučati i nakon što se odsvira posljednja stranica partiture, ističe autor projekta profesor Igor Lešnik. I ovogodišnji Rođendan umjetnosti za slušatelje Trećega programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) pripremaju urednice Adriana Kramarić i Iva Lovrec Štefanović, koja je ujedno i komentatorica izravnoga prijenosa.

Višegodišnje iskustvo priprema priloga iz Zagreba te prijenosa različitih događanja iz cijeloga svijeta u ovome jedinstvenom izumu Roberta Fillioua otkriva nam Rođendan umjetnosti kao divno apsurdan i duhovit svijet u kojemu se najrazličitijoj publici otvara sama srž Fluxusa – umjetničkoga pokreta kojemu je bio jednim od suosnivača. Ta je najozbiljnija zabavna svjetska proslava u kojoj već godinama dajemo hommage umjetnikovu snu o vječnoj mreži, ističu urednice Adriana Kramarić i Iva Lovrec Štefanović.

Rođendan umjetnosti slijedi ideju francuskoga umjetnika Roberta Fillioua koji je 17. siječnja 1963. godine proglasio da je umjetnost rođena prije milijun godina. Nakon njegove smrti 1987. godine umjetnici diljem svijeta počeli su slaviti njegovu zamisao vječne mreže, a svaka država sudionica, svaki grad i mjesto koji to obilježava priređuje vlastitu proslavu. Jedini je uvjet proslave da se darovi umjetnosti međusobno razmjenjuju, primjerice, u susretima nekolicine prijatelja u kakvu privatnome studiju, na koncertnoj večeri u muzeju, u galeriji, u koncertnoj dvorani ili na radijskoj postaji.

Osim na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) prijenos proslave sutrašnjega Rođendana umjetnosti možete pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.