Dolina sreće

19. siječnja na HRT2 u 21.35 - serija HAPPY VALLEY 2 (12)

Sarah Lancashire vraća se u izvrsnom BBC-jevu trileru iz pera Sally Wainwright (Posljednji tango u Halifaxu, Scott i Bailey), koji se bavi osobnim i profesionalnim životom marljive, predane policajke.

Ozbiljna narednica Catherine Cawood predvodi ekipu predanih policajaca u dolini Calder u zapadnom Yorkshireu. Tommy Lee Royce, otac njezina unuka i čovjek koji je zamalo nije ubio, možda jest u zatvoru, ali nikako joj ne izlazi iz glave.

Dok je na dužnosti, Catherine otkrije jeziv prizor trupla. Žrtvine ozljede neobično podsjećaju na niz ubojstava počinjenih tijekom prethodnih nekoliko mjeseci, iz čega se da zaključiti kako krajem hara serijski ubojica. No slučaj postane još šokantniji kad se dozna da Catherine poznaje žrtvu, što bi moglo imati teške posljedice kako za nju, tako i za njezinu obitelj. Detektiv John Wadsworth pak na sve načine pokušava okončati vezu koja izmiče kontroli, a Tommy se povezuje s tajanstvenom obožavateljicom iako je iza rešetaka.

Ova sjajna serija osvojila je niz nagrada, i to ne samo za 1. nego i za 2. sezonu - ukupno 15 nagrada i 17 nominacija. Serija je 2015. osvojila nagradu BAFTA za najbolju dramsku seriju, dok je Sarah Lancashire bila nominirana u kategoriji najbolje glavne glumice, a James Norton u kategoriji najboljeg epizodnog glumca. Za 2. sezonu serija je 2017. osvojila čak 3 BAFTA-e - najbolja dramska serija, najbolja glumica (Sarah Lancashire) te najbolji scenarij za dramu (Sally Wainwright), a bila je nominirana i u kategoriji najbolje epizodne glumice (Siobhan Finneran).

Na Međunarodnom festivalu audiovizualnog programa u Biarritzu 2015. serija je osvojila nagradu Golden FIPA. Na TV festivalu u Monte Carlu 2015. serija je osvojila Zlatnu nimfu u kategoriji najbolje europske dramske serije, a Sarah Lancashire u kategoriji najbolje glumice u dramskoj seriji. Sally Wainwright je 2014. dobila nagradu Udruge britanskih scenarista za najbolju TV dramu.

2. epizoda
Catherine dolazi doma s Ilinkom, izgladnjelom Hrvaticom koja je spašena nakon što je prije četiri godine prodana u bijelo roblje. Za to vrijeme Johnova bojazan izazvana Vickynom prijetnjom utječe i na njegov obiteljski život.

Uloge: Sarah Lancashire (Catherine), Siobhan Finneran (Clare), Kevin Doyle (John Wadsworth), James Norton (Tommy Lee Royce), Charlie Murphy (Ann), Amelia Bullmore (Vicky Fleming)
Autorica i scenaristica: Sally Wainwright
Redateljice: Sally Wainwright i Neasa Hardiman
Produkcija: Red Production Company za BBC