Tajne Sjevernog mora

20. siječnja na HRT2 u 20.05 - dokumentarni film Die Nordsee - Unser Meer / Secrets of the North Sea

Sjeverno more istoznačnica je olujnih plima, prostranih krajolika pod utjecajem plime i oseke, visokih dina i obala krševitih stijena, no također je jedno od najvažnijih sjecišta na putovima ptica selica.

Tijekom cijele godine njegove obale ne mame samo turiste nego i bezbrojne tuljane. Sjeverno more nadasve je raznoliko i iznenađujuće nepoznato, a njegov šaroliki podvodni svijet često gotovo nepristupačan.

Tijekom nekoliko godina snimanja nad vodom i pod vodom filmska ekipa prikupila je dosad rijetko snimljen, jedinstven dokumentarni materijal. Samo nekoliko dana u godini kitopsine, dužinom i do sedam metara druga najveća riba na svijetu, izranjaju iz mora pred doverskim Bijelim stijenama. U norveškim fjordovima vrebaju još rjeđi grenlandski morski psi.

Žive do duboke starosti i pronalaze put kroz ledeno hladne vode dubokog mora uglavnom slijepi. Svakog proljeća u Nizozemskoj divovske lignje sastaju se radi parenja i mriješćenja. I njemački dio Sjevernog mora nudi veliku raznolikost. Pred obalom otoka Sylta mogu se vidjeti pliskavice, najmanji kitovi, s mladunčadi. Najčešće ih brkaju s dupinima, a krajnje ih je teško snimiti. Na obali Helgolanda sivi tuljani uprizoruju svoje spektakularne borbe samo nekoliko dana u godini.

I na kraju, ali ne najmanje važan, sustav pjeskovitih plićaka, jedan od najproduktivnijih okoliša na Zemlji. U proljeće i jesen jata ptica selica uprizoruju prave predstave u zraku iznad Sjevernog mora od kojih zastaje dah i kakve nikad nismo vidjeli.

Scenarist: Jörn Röver
Redatelj: Klaus Müller
Proizvodnja: Doclights GmbH / NDR Naturfilm
Odabrala: Mira Vočinkić