Hrvatska radiotelevizija u devetnaest nominacija za nagradu Zlatni studio

Hrvatska radiotelevizija (HRT) zastupljena je s ukupno devetnaest nominacija za nagradu za televiziju, film, radio, kazalište i glazbu Zlatni studio koju je pokrenuo tjednik Studio Jutarnjega lista. Pod sloganom Najbolji biraju najbolje, nagradu najstarijega televizijskog tjednika, čiji je prvi broj tiskan 3. travnja 1964. godine, dodjeljuju čitatelji, a za Zlatni studio konkuriraju najbolja ostvarenja i osobe po kategorijama za djela ostvarena u razdoblju od 1. prosinca 2016. do 1. prosinca 2017. godine.

Stručni ocjenjivački sud sastavljen od televizijskih, filmskih, radijskih, kazališnih i glazbenih profesionalaca još je tijekom prosinca 2017. godine nominirao po pet najboljih ostvarenja ili osoba u svakoj od ukupno dvadeset kategorija, držeći se pri svojemu odabiru kriterija kvalitete, originalnosti, rezultata, ali i popularnosti kod publike. Konkurencija je u svim kategorijama bila izrazito jaka, a stručni ocjenjivački sud, koji su činili Romina Peritz, Nenad Polimac, Jurica Pavičić, Zrinko Ogresta, Klara Rožman, Božo Sušec, Branko Matutinović, Ivana Mikuličin, Tomislav Čadež, Vinko Brešan, Maja Kruhak, Zrinko Tutić, Predrag Martinjak, Ante Gelo, Tina Premec, Sonja Šarunić i Irina Čulinović odabrao je najbolje za proteklu godinu.

U kategoriji Najbolji igrani film nominiran je film Agape HRT-ova redatelja Branka Schmidta, a u kategoriji Najbolji glumac nominiran je Goran Bogdan za ulogu u tom filmu. U kategoriji za najbolju glumicu nominirane su Tena Nemet Brankov i Nina Violić za uloge u filmu Trampolin nastalome u koprodukciji Interfilma i Hrvatske radiotelevizije. U istoj je kategoriji nominirana i Daria Lorenzi Flatz za ulogu ostvarenu u filmu Agape. U kategoriji Televizijski voditelj i voditeljica godine nominirani su Mirko Fodor i Mislav Togonal. U kategoriji Domaća televizijska serija nominirane su HRT-ove zapažene i rado gledane serije Crno-bijeli svijet, Čuvar dvorca i Novine, a u kategoriji Televizijska emisija nominirane su hvaljena zabavno-glazbena emisija A-strana i informativna emisija Plodovi zemlje, koja ove godine obilježava šezdesetu obljetnicu emitiranja. U kategoriji Televizijski novinar nominirani su Zrinka Grancarić i Zoltan Kabok, a u kategoriji Novo lice u kazalištu i na filmu nominiran je Pavle Čemerikić za ulogu u filmu Agape HRT-ova redatelja Branka Schmidta. U kategoriji Radiopostaja godine nominiran je Prvi program Hrvatskoga radija (HRT – HTV 1), a u kategoriji Glas godine nominirani su Željka Ogresta, Robert Ferlin i Mirko Fodor.

Čitatelji svoje glasove mogu dodjeljivati tijekom dvaju biračkih krugova putem mrežnih stranica jutarnji.hr ili kupona u tjedniku Studio, nakon kojih slijedi velika završnica. U prvome krugu čitatelji glasuju za jednoga od ponuđenih kandidata ili ostvarenja u svakoj od dvadeset kategorija, a zatim se zbrajaju njihovi glasovi i kreće se u drugi krug koji završava 19. veljače. U prvome krugu u svakoj kategoriji ostaju po tri nominacije, a čitatelji zatim ponovno glasove daju najboljima. Odluku o pobjednicima donose glasovi čitatelja mrežnih stranica jutarnji.hr (50 %) i kuponi iz tjednika Studio (50 %).

Svečana dodjela nagrada Zlatni studio održat će se u utorak 27. veljače uz izravan televizijski prijenos na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2).