Ponoćna utrka

21. siječnja na HRT2 u 21 sat - američki film MIDNIGHT RUN, 1988. (12)

Jack Walsh je moderni lovac na ucjene. Njegov poslodavac Eddie Moscone povjeri mu hvatanje mafijaškog knjigovođe Jonathana Mardukasa koji je ukrao novac mafijašu Jimmyju Serranou. Walsh ima pet dana da ga dovede iz New Yorka u Los Angeles. Prije nego krene, Walsha grubo presretne agent FBI-a Alonzo Mosley i obavijesti ga da FBI već nekoliko godina prati Serronoa, a Mardukas im je potreban kao svjedok.

Walsh vrlo brzo pronađe Mardukasa, no ispostavi se da je to simpatičan čovjek koji pati od raznih fobija, među ostalima boji se letjeti avionom. Stoga krenu vlakom. Suradnik Eddieja Mosconea potajno javi mafijašima da je Walsh pronašao Mardukasa kojeg oni žele likvidirati jer je opasan svjedok. Odsad će za petama Walshu i Mardukasu biti policija, mafijaši, pa čak i drugi lovac na ucjene, Marvin.

Ponoćna utrka jedna je od najboljih komedija osamdesetih godina. Režirao ju je Martin Brest (r. 1951), autor hitova Policajac s Beverly Hillsa (1984), Miris žene (1992), Upoznajte Joea Blacka (1998). Kao i u drugim filmovima tako je i u ovom Brest pokazao da je veliki majstor i u režiranju komičnih prizora i u radu s glumcima.

Uloge: Robert De Niro, Charles Grodin, Yaphet Kotto, John Ashton, Dennis Farina, Joe Pantoliano
Scenarist: George Gallo
Redatelj: Martin Brest