Zapisano u kostima

22. kolovoza na HRT - HTV 1 u 15:10, dokumentarna serija

Ponovno prikazujemo pet epizoda znanstveno-popularne serije 'Zapisano u kostima 2'. Polazišna točka u svakoj epizodi je kostur jedne osobe, pronađen na nekom od hrvatskih arheoloških nalazišta, te njegova forenzičko-antropološka i bioarheološka analiza. To znači da određujemo spol, visinu, doživljenu dob, prisutnost različitih trauma i bolesti te pokušavamo utvrditi životne navike. Kada je moguće, određuje se i uzrok smrti. Svi dobiveni podaci koriste se kako bi se rekonstruirao život ne samo te osobe, već i zajednice u kojoj je živjela.


No ovaj pomalo suhoparan opis krije nevjerojatne priče o životima naših drevnih predaka, u čije tajne pokušavamo prodrijeti. Iz tmina prošlosti, nakon stotina godina, pred nama izranjaju i razotkrivaju se najljepše ljubavne priče, dramatične sudbine onih koji su drukčiji, nesretne dječje smrti, životi ratnika lutalica, okrutni sukobi i već zaboravljene smrtonosne bolesti.

U oživljavanju fascinantne prošlosti forenzičnom antropologu i bioarheologu dr. sc. Mariju Šlausu, koji vodi kroz sve epizode, pomažu vrhunski stručnjaci iz različitih područja - arheolozi, povjesničari, etnolozi, povjesničari umjetnosti, muzealci, liječnici itd., od Zagreba, Dubrovnika, Zadra i Šibenika, do Dublina i Budimpešte.

1. epizoda: Mala od Caske

Lude ljetne zabave, čipka, janjetina, sir, pa čak i izvanzemaljci... Sve se to veže uz otok Pag. No i arheološka baština ima svoje adute. U istraživanjima utvrde i crkve sv. Jurja iznad Caske iskopan je tisuću godina star kostur djevojčice, s bogatim nakitom, dosad neviđenim na našim prostorima. Koje to dijete na drugi svijet prati tako iznimna popudbina i zašto je umrlo? Je li riječ o nasilju ili bolesti?

Scenarist: Mario Šlaus
Redatelj: Tomislav Mršić
Direktor fotografije: Tvrtko Mršić
Montažer: Hrvoje Mršić
Scenograf: Igor Juras
Kostimografkinja: Jasna Zvonković
Producentica: Sanja Knez
Urednica: Jozefina Stipančević