Hrvatska radiotelevizija nije uspjela otkupiti prava prijenosa završnice teniskoga turnira Australian Open

Obavješćujemo Vas kako Hrvatska radiotelevizija nije u mogućnosti prenositi završni susret teniskoga turnira Australian Open u kojemu će nastupiti Marin Čilić jer cijena televizijskih prava za taj susret iznosi 300.000 eura, odnosno približno 2,2 milijuna kuna.

 Hrvatska radiotelevizija učinila je sve što je bilo moguće da, kao dodatnu vrijednost, od vlasnika prava prijenosa turniraAustralian Open, agencije Discovery Eurosport, pokuša otkupiti televizijska prava prijenosa završnice toga turnira, ali iznimno visoka cijena za prijenos toga pojedinačnoga susreta u tome nas je spriječila.Inače, iznos od 2,2 milijuna kuna, koliko agencija Discovery Eurosport traži za prijenos spomenutoga teniskog susreta, odgovara iznosu sredstava koja bi se izdvojila za televizijska prava prijenosa turnira u Wimbledonu u trajanju od šest do čak devet godina te, primjerice, iznosu cjelokupnoga godišnjeg proračuna Dokumentarnoga programa Hrvatske radiotelevizije ili godišnjega proračuna Mozaičnoga programa Hrvatske radiotelevizije.

Hrvatska radiotelevizija nema mogućnost utjecaja na određivanje cijene prava prijenosa sportskih događaja jer se one uspostavljaju na slobodnome tržištu te, unatoč činjenici da se kao javni medijski servis financira mjesečnom pristojbom, nema neograničene financijske kapacitete. U sličnoj su situaciji i brojni drugi europski javni medijski servisi, koji posljednjih godina sve češće ne uspijevaju otkupiti prava na dio najatraktivnijih svjetskih sportskih prijenosa.

U svojoj strategiji praćenja tenisa, kao jednoga od najuspješnijih i najgledanijih sportova u Republici Hrvatskoj, Hrvatska radiotelevizija sklopila je višegodišnje ugovore za prijenose dvaju europskih turnira: turnira Roland Garros i turnira u Wimbledonu. Riječ je o dvama najgledanijim turnirima zbog njihove tradicije, najboljega termina i nepostojanja vremenske razlike u odnosu na odigravanje mečeva u Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Uz spomenute turnire, Hrvatska radiotelevizija redovito prati i Davisov kup, u okviru kojega će se sljedećega vikenda prenositi susret između Hrvatske i Kanade u Osijeku, te ATP-ov turnir u Umagu i WTA-ov turnir u Bolu na Braču.

U zbroju, riječ je o približno 140 sati prijenosa teniskih turnira godišnje.
Zahvaljujemo na razumijevanju.