Meteorološke karikature od ovoga mjeseca na mrežnim stranicama HRT-a

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ovoga mjeseca na svojim mrežnim stranicama hrt.hr započinje s objavljivanjem karikatura povezanih s meteorologijom, a riječ je o inicijativi koju je pokrenuo HRT-ov glavni meteorolog Zoran Vakula.

Vrijeme, odnosno njegova prognoza, neiscrpna je tema razgovora već desetljećima i zbog redovitih promjena i svega onoga što te promjene nose i zbog meteoroloških ekstrema, poput suša i poplava, koji se u posljednje vrijeme događaju i kod nas i u svijetu. Meteorološke karikature na Vakulin će poticaj upravo ove godine biti i temom Međunarodne izložbe karikatura u Zagrebu, koju organizira Hrvatsko društvo karikaturista (HDK) pod naslovom Meteorologija: (vrijeme, klima, prognoze i dr.).

Vremenska prognoza dosad je mnogo puta bila temom mnogobrojnih karikaturista, stoga smo ove godine upravo meteorologiji odlučili posvetiti našu međunarodnu izložbu – festival karikature, ističe predsjednik Hrvatskoga društva karikaturista Davorin Trgovčević.

Popularni HRT-ov meteorolog kaže kako ideja spajanja meteorologije i karikature datira još iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća iz razdoblja Televizije Zagreb, kada se popularnost meteorologije povećavala karikaturama hrvatskoga karikaturista, novinara i dizajnera Dinka Žibrata.


HRT-ov glavni meteorolog Zoran Vakula

Ovo je također pokušaj unošenja vedrine u svakodnevicu opterećenu problemima, pa i onima meteorološke prirode, te poticaj za malo smijeha i vedrine, bez obzira na pokrivenost neba oblacima, jugom, burom te biometeorološkim  prilikama i neprilikama
, ističe glavni meteorolog Hrvatske radiotelevizije Zoran Vakula.

Izložba Hrvatskoga društva karikaturista bit će otvorena za sve autore, rok za dostavu radova je 19. travnja 2018. godine, a podrobniji podaci i upute mogu se pronaći na mrežnim stranicama Hrvatskoga društva karikaturista hdk.hr.

Meteorološke karikature, koje će se od ovoga mjeseca svakodnevno moći pronaći na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije, bit će vidljive i na drugim medijskim platformama, uključujući i nedavno nadograđenu aplikaciju HRT meteo.