Sedam - triler

4. prosinca na HRT – HTV 1 u 22:55 (18)

Redaju se brutalna ubojstva. Žrtve su mučene, a pokraj svake ostavljena je poruka koja upućuje da ubojica bira žrtve po načelu sedam smrtnih grijeha. Detektivi Mills i Sommerset pokušavaju ući u trag inteligentnom i načitanom ubojici koji ne ostavlja otiske prstiju... Kako bi što bolje razumio ubojicu, Sommerset čita Danteovu Božanstvenu komediju, Tomu Akvinskog, Canterburyske priče.Izvrsni i atraktivni glumci snimljeni su majstorskom kamerom Dariusa Khondjija. Vožnje autom po kišnim gradskim ulicama i neobični kutovi snimanja izražavaju osebujnu poetiku njegove kamere.

Nepoznati grad metafora je modernog društva (obratite pozornost kako je zapravo nemoguće doznati o kojem se gradu radi). Nepoznati ubojica zove se John Doe, inače ime i prezime koje američka policija koristi za neidentificirane ljude (kod nas N. N.), a njegovi zločini od samog početka imaju smisla. 

Morgan Freeman tumači prototip mudrog policajca pred umirovljenjem koji preziranjem svijeta daje do znanja kako je po njegovu sudu nemoguće pobijediti u borbi protiv Zla. Jedino što ga drži na ovom slučaju jest činjenica da zločinac kojeg lovi svojim stravičnim nedjelima daje previše smisla te duhovnu i metafizičku dubinu u već pomalo zaboravljenoj biblijskoj strukturi.

U američkom trileru SEVEN iz 1995. godine uz Freemana glume Brad Pitt, Gwyneth Paltrow, Kevin Spacey i drugi.

Redatelj je David Fincher, a scenarist Andrew Kevin Walker.