U Klinici za dječje bolesti Zagreb otvoren laboratorij za dječju onkologiju

Laboratorij je otvoren zahvaljujući sredstvima građana prikupljenima u okviru humanitarne akcije udruge Phoenix Vjeruj u ljubav i HRT-ova humanitarnoga projekta Uz nas niste sami tijekom kojega je prikupljeno milijun kuna


U Zavodu za dječju hematologiju i onkologiju Dr. Mladen Ćepulić Klinike za dječje bolesti Zagreb danas je otvoren laboratorij za dječju onkologiju za čije su se opremanje prošle godine prikupljala sredstva u okviru humanitarne akcije Vjeruj u ljubav koja je bila dijelom humanitarnoga projekta Uz nas niste sami Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Tijekom humanitarne akcije, koju je organizirala Udruga za pomoć oboljelima od malignih bolesti Phoenix, od 1. do 31. svibnja 2017. godine putem humanitarnoga infotelefona prikupljeno je 1.016.900,35 kuna, što je bilo mnogo više od 700.000 kuna početno potrebnih za opremanje laboratorija.

Zahvaljujući brojnim hrvatskim građanima i plemenitim ljudima prikupili smo značajna sredstva. Uređenje laboratorija stajalo je približno 750.000 kuna, no zahvaljujući dobavljačima koji su prepoznali naše napore aparati su plaćeni  400.000 kuna, a s ostatkom smo novca u dogovoru s udrugom Phoenix opremili mikrobiološki laboratorij, istaknuo je vršitelj dužnosti ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb prim. dr. Zoran Bahtijarević.

Dr. Jasminka Stepan Giljević iz Zavoda za dječju hematologiju i onkologiju Dr. Mladen Ćepulić Klinike za dječje bolesti Zagreb istaknula je kako nova oprema znači prije svega bolji nadzor nad malim bolesnicima, što omogućuje poboljšanje dijagnostike, te samim time i bolji terapijski nadzor i uspješnost liječenja. To je malo svjetlo koje će postati veće, dodala je dr. Jasminka Stepan Giljević.

Ono što nas čini posebno sretnima i ponosnima je to da je ukupan i jedini trošak akcije iznosio 586 kuna i odnosi se na poslove banke, a na račun bolnice uplaćeno je ukupno 1.016.313 kuna. Ovim putem želim zahvaliti svima koji su nam omogućili da tako bude, osobito zaposlenicima Hrvatske radiotelevizije, svim izvođačima i sjajnome glazbenom sastavu Ante Gele te izvrsnome koncertu održanome u svibnju prošle godine na Hrvatskoj radioteleviziji, svim osobama iz javnoga života koje su se uključile te svima koji su nazvali humanitarni infotelefon, kao i teleoperaterima koji su se priključili našoj akciji, istaknuo je predsjednik Udruge za pomoć oboljelima od malignih bolesti Phoenix Velimir Markulin.

Podsjetio je kako godišnje od različitih malignih bolesti oboli između 120 i 150 djece. Najviše mališana oboli od leukemije – njih čak četrdesetoro godišnje. No, sve je više djece koja se uspiju izliječiti. Medicina napreduje, razvijaju se novi lijekovi, imamo sve više novih laboratorija i pojavio se novi način kako djeci učinkovitije odrediti terapiju. Stoga smo se i mi angažirali oko toga da što prije u Republiku Hrvatsku stigne ovaj laboratorij koji smo danas otvorili i koji učinkovito pomaže u otkrivanju i liječenju bolesti. Takav laboratorij zasad ne postoji u južnoj i jugoistočnoj Europi, istaknuo je Velimir Markulin te pojasnio kako je laboratorij veoma važan jer će se ubuduće već iz uzorka djetetove krvi moći doznati odgovara li mu kemoterapija: Prije bismo odradili cjelokupnu kemoterapiju i tek na kraju vidjeli rezultat, a sad ćemo imati mogućnost odmah doznati je li terapija primjerena djetetu.

Hrvatska radiotelevizija u skladu sa svojim javim zadaćama već desetljećima pomaže svima u zajednici kojima je pomoć potrebna i ne trebamo se ovdje posebno isticati. Mi smo samo glas javnosti i posrednik između dobrih ljudi koji su pomogli ovu akciju, udruge Phoenix koja ju je pokrenula, i, naravno, bolnice. Osjećam ponos i zadovoljstvo i zahvaljujem svim slušateljima i gledateljima HRT-a te svim građanima koji su svojim pozivima podržali ovu akciju, istaknuo je voditelj HRT-ova humanitarnoga projekta Uz nas niste sami Božidar Essert.

Podrobniji podatci o humanitarnome projektu Uz nas niste sami dostupni su na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr i na podstranicama uznasnistesami.hrt.hr.