HRT prikazuje kultnu predstavu Dobri vojak Švejk

Hrvatska radiotelevizija (HRT) 2. ožujka na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) u emisiji Art à la carte s početkom u 22.57 prikazuje videosnimku kultne kazališne predstave Dobri vojak Švejk nastale prema romanu Jaroslava Hašeka održane u Gradskome kazalištu Komedija u Zagrebu.

Riječ je o adaptaciji romana koji je prije 95 godina književna kritika potpuno pokopala smatrajući ga jeftinom komedijom za šire mnoštvo, no danas je prihvaćen i od kritike i publike kao remek-djelo satire. Naime, do današnjih se dana čitatelji poistovjećuju s junakom koji pravi budalu od autoriteta oko sebe.

Da Dobri vojak Švejk nije samo sprdnja i jeftina šala, možda najbolje svjedoči podatak da je zbog parodije militarizma bio jedan od romana koji su 1933. godine spalili nacisti. To je jedan je najpoznatijih klasika europske i svjetske književnosti te je videosnimka predstave koju će sutra prikazati Hrvatska radiotelevizija jedinstvena prilika za ponovni doživljaj djela ili za upoznavanje s njim.

U predstavi glume Vid Balog, Zlatko Ožbolt, Ivica Zadro, Željko Duvnjak, Damir Lončar, Igor Mešin, Jasna Palić Picukarić, Dražen Čuček, Roland Žlabur i Sanja Marin. Roman Jaroslava Hašeka dramaturški su obradili i za scensko izvođenje prilagodili Damir Lončar i Dagmar Ruljančić. Redatelj je televizijske adaptacije Ivan Miladinov, a urednica Lada Džidić Barić.

Osim na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) u okviru sutrašnje emisije Art à la carte kazališnu predstavu Dobri vojak Švejk bit će moguće pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.