HRT raspisuje natječaj za projekt Najljepši školski vrtovi za 2018. godinu

Hrvatska radiotelevizija (HRT) raspisuje natječaj svojega dugogodišnjega projekta Najljepši školski vrtovi za 2018. godinu u okviru kojega se i ove godine poziva sve ravnatelje vrtića, škola i srodnih odgojno-obrazovnih ustanova u Republici Hrvatskoj da se prijave na natječaj za najljepši školski vrt. Prijave se primaju do 31. ožujka na elektroničku adresu najljepsi.vrtovi@hrt.hr, a svi zainteresirani uz popunjeni prijavni obrazac trebaju poslati i tri fotografije svojega školskoga vrta.

Iza nas je 24 godine uspješnoga projekta, projekta u kojemu je utkano sve ono što javna televizija mora imati – kvalitetan sadržaj, odgoj i obrazovanje, međugeneracijska solidarnost, njegovanje tradicije, ali i okretanje budućnosti. Hrvatska radiotelevizija želi ovim projektom potaknuti što više škola i srodnih ustanova da se jave na natječaj, da se uključe u ovu prekrasnu zelenu višeslojnu priču iz koje svi imamo što naučiti, ističe ravnatelj Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić.

U HRT-ov projekt Najljepši školski vrtovi od samoga je početka uključeno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a pokrovitelji su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo poljoprivrede te brojni donatori. Na natječaj se mogu javiti svi vrtići, osnovne i srednje škole, đački domovi, centri za odgoj i obrazovanje, a od ove godine i domovi za djecu te domovi za odgoj djece i mladeži.

Cilj nam je i dalje poticati boravak djece na otvorenome uz usvajanje korisnih i praktičnih znanja povezanih s radom na zemlji i brizi o okolišu. Uvjereni smo da time bolje uče razumjeti prirodu i njezine procese, ali i stječu korisne radne navike, ističe urednica projekta, dugogodišnja novinarka i urednica Hrvatske radiotelevizije Đurđica Čočić.

Kao i svake godine nakon prijave, stručno povjerenstvo od svibnja do listopada obilazit će vrtove, pregledavati ih i ocjenjivati, ali i davati korisne savjete, pa se tako i vrtovi koji tek kreću u svoju cvjetnu pustolovinu mogu prijaviti na natječaj. Glavna je nagrada za najljepši školski vrt u Republici Hrvatskoj Zlatna povelja Hrvatske radiotelevizije, a tu su i nagrade za najljepši vrtić, najljepšu područnu školu te nagrade po kategorijama – za najljepšu učionicu na otvorenome, koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nagrada za tradicijski uzgoj, koju dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede, Zelena povelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te niz priznanja: za najboljega početnika, najangažiranijega zaposlenika, neprekinutost ljepote okoliša, nove ideje itd.

Od prošle se godine  projekt proširio na sve platforme Hrvatske radiotelevizije – na Hrvatski radio (HRT – HR), Hrvatsku televiziju (HRT – HTV) i mrežne stranice Hrvatske radiotelevizije hrt.hr te na društvene mreže.

Uz urednicu projekta Đurđicu Čočić, projekt ostvaruju producent Robert Flojhar i redateljica Vesna Švec Hercigonja, a zaštitno je lice, koje projekt prati već niz godina, Karmela Vukov Colić.

Veselilo bi me kad bi se svaki vrtić i svaka škola u Republici Hrvatskoj uključili u ovaj projekt. Bila bi to najrascvjetanija, najmirisnija i najrazigranija slika koju možete zamisliti, ističe Karmela Vukov Colić.

Dodjela ovogodišnjih nagrada bit će održana krajem studenoga na Hrvatskoj radioteleviziji, na svečanosti koja će biti emitirana u programu Hrvatske televizije (HRT – HTV) i Hrvatskoga radija (HRT – HR). Tijekom cijele sezone sve će novosti u vezi s projektom gledatelji i slušatelji moći pratiti u televizijskim mozaičnim i informativnim emisijama, emisiji Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) Slušaj kako Zemlja diše te na profilu projekta Najljepši školski vrtovi na Facebooku.