Ana Tomašković dobitnica nagrade Mreže hrvatskih žena

HRT-ova dugogodišnja novinarka i urednica Ana Tomašković dobitnica je nagrade Mreže hrvatskih žena (eng. Croatian Women's Network) za područje filantropije. Više od dvadeset godina na javnome medijskom servisu u svojim televizijskim i radijskim emisijama promiče općeljudske i obiteljske vrednote, senzibilizira javnost o osobama s invalidnošću i njihovu afirmaciju u društvu te promiče pojedince, udruge i projekte koji pridonose boljemu, humanijemu i sigurnijemu življenju.

Mreža hrvatskih žena osnovana je prije tri godine u Torontu i danas broji više od pet stotina članova diljem svijeta. Prepoznata je kao platforma koja povezuje ugledne Hrvatice u domovini i inozemstvu, a jučer je u Zagrebu treću godinu zaredom dodijelila prestižne nagrade Utjecajne hrvatske žene i Buduće liderice Hrvaticama i ženama hrvatskoga podrijetla iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije, Njemačke, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Južne Amerike te Australije.

Meni je osobno ova nagrada još jedno priznanje i prepoznavanje da se unatoč logici kapitala, koja vlada ovim svijetom, najveće bogatstvo i vrednote nalaze u ljudskoj duši te da sve ovo što radim i živim svakoga dana, koristeći se najjačim medijem za promicanje općega dobra te povezujući one koji znaju, mogu i imaju sa svima onima u potrebi – siromašnima, bolesnima, osobama s invalidnošću i nezaposlenima – sve više ima smisla i ima sve veću važnost, baš kao i naš javni medijski servis, čija je društvena prisutnost bitnija nego ikad prije. A svi se mi, osobito žene, moramo više povezivati, surađivati, učiti jedna od druge, biti si podrškom, znati se radovati tuđemu uspjehu te, poštujući druge, nikad ne odustati od sebe, ističe HRT-ova urednica Ana Tomašković.

Jučerašnjoj svečanoj dodjeli nagrada prethodila je međunarodna konferencija Napredak žena, napredak ekonomije – Ostvari potencijal! koja je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Na konferenciji su održana predavanja i paneli o položaju i utjecaju žena u Republici Hrvatskoj i svijetu u politici, poduzetništvu, menadžmentu, znanosti, kulturi i humanitarnome radu radi isticanja brojnih uloga i postignuća žena u poslovnome svijetu, ali i zbog otvaranja mogućnosti svladavanja izazova, čijim će se ostvarenjima pridonijeti boljitku ne samo Republike Hrvatske, nego i svih zajednica u svijetu u kojima žive hrvatske žene.

Glavna je govornica konferencije bila dr. Vesna Bosanac, ravnateljica Opće županijske bolnice u Vukovaru i bolnice hrvatskih veterana, dobitnica nagrade Utjecajne hrvatske žene za 2018. godinu.

Podrobniji podatci o nagrađenoj novinarki i urednici Hrvatske radiotelevizije Ani Tomašković dostupni su na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr i na HRT-ovim stranicama za novinare press.hrt.hr.