Jan Tominić predstavlja HRT i Republiku Hrvatsku na Euroviziji mladih glazbenika u Edinburghu

Nakon izbora Franke Batelić za predstavnicu Hrvatske radiotelevizije (HRT) i Republike Hrvatske na ovogodišnjemu izboru za pjesmu Eurovizije, Hrvatska radiotelevizija izabrala je još jednoga svojega predstavnika na glazbenome natjecanju pod okriljem Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU).

Mladi glazbenik Jan Tominić uz jučerašnji je izravan televizijski prijenos iz HRT-ova televizijskoga studija Anton Marti odabran za našega predstavnika na Euroviziji mladih glazbenika koja će se održati od 16. do 23. kolovoza u Edinburghu, a ondje ga očekuju dvije natjecateljske etape. Dana 18. i 19. kolovoza kandidati iz 18 država predstavit će se recitalom u poluzavršnim večerima, a samo njih šest probit će se u završnicu, kada će, 23. kolovoza, svoje glazbeno umijeće predstaviti uz Škotski simfonijski orkestar BBC-a pod ravnanjem maestra Thomasa Dausgaarda.

Sedam sudionika završnice hrvatskoga nacionalnog izbora – flautistica Franziska Anne Fundelić (17), klarinetist Max Godinić (16), trubač Luka Halužan (17), violončelistice Lana Lucija Horvatić (16) i Tonka Javorović (20), harmonikaš Martin Kutnar (17) i saksofonist Jan Tominić (14) predstavili su se jučer u najboljemu svjetlu pred mnogobrojnom i glasnom publikom u studiju te gledateljima Trećega programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 3).

Ocjenjivački sud na čelu s proslavljenom hrvatskom violončelisticom Monikom Leskovar i članovima – udaraljkašem Filipom Merčepom, pijanistom Goranom Filipecom, gitaristom Krešimirom Bedekom i džez-saksofonistom Andreasom Marinellom – odlučio je nakon vijećanja i, kako je u kratkome objašnjenju rekla predsjednica suda, pripetavanja, da će Hrvatsku radioteleviziju i Republiku Hrvatsku u Edinburghu predstavljati mladi saksofonist Jan Tominić.

Riječ je o najmlađemu među ovogodišnjim kandidatima, učeniku prvoga razreda srednje škole u Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru, smjer saksofon, kod profesora Tomislava Žužka. No, za ovo ga je natjecanje pripremio profesor Aljaž Razdevšek koji Janova profesora mijenja tijekom roditeljskoga dopusta. Sinoć su u HRT-ovu studiju bila obojica, jednako strepeći tijekom nastupa svojega učenika.

Jan sudjeluje na različitim natjecanjima i smotrama. Na 52. Hrvatskome natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa 2014. je godine osvojio prvu nagradu, a u posljednje dvije školske godine osvojio je i prvu nagradu na međunarodnome natjecanju Varaždin Woodwind & Brass, Zlatnu plaketu na međunarodnome natjecanju puhača Emona u Ljubljani, prvu nagradu na regionalnome natjecanju, prvu nagradu na državnome 54. Hrvatskome natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa te prvu nagradu na Međunarodnome natjecanju Davorin Jenko u Beogradu.

Godine 2016. osvojio je i Oskara znanja te svirao na svečanoj dodjeli. S kvartetom saksofona iz Glazbene škole Ferdo Livadić bio je laureat regionalnoga natjecanja komorne glazbe 2016. godine te na 54. Hrvatskome natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa. Sudjeluje na različitim smotrama i radionicama među kojima su seminar Škole saksofona u Jaski, državne smotre saksofonista osnovnih i srednjih glazbenih škola Republike Hrvatske, džez-radionice kod Saše Nestorovića, International Guitar Masterclass kod profesora Lovre Merčepa i brojne druge, a aktivan je član Gradske glazbe Samobor.

Jan Tominić svojom je jučerašnjom izvedbom skladbe Pequeña Czarda za alt saksofon i orkestar Pedra Iturraldea očarao sve prisutne u HRT-ovu studiju, ocjenjivački sud, ali i stručne komentatore Brunu Philippa i Jelenu Očić, koji su s rukovoditeljicom Radne jedinice Glazba Hrvatske radiotelevizije Ivanom Kocelj iz susjednoga radijskog studija komentirali događanja u studiju Anton Marti.

U svojoj završnoj riječi prije proglašenja pobjednika oboje su upravo mladoga Jana Tominića odabrali kao svojega favorita. Svi mladi glazbenici imali su svesrdnu podršku Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije, kojim je ravnao maestro Ivan Josip Skender.

Podrobniji podatci o Euroviziji mladih glazbenika dostupni su na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr i na podstranicama glazba.hrt.hr.