Sanja Kocijančić Petričević: Radujem se svakomu novome uspjehu naše medicine

Novinarka i urednica na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) Sanja Kocijančić Petričević nedavno je dobila priznanje Hrvatskoga liječničkog  zbora (HLZ) za svekoliku potporu i doprinos hrvatskomu liječništvu u njegovanju dugogodišnje tradicije Hrvatskoga liječničkog zbora, što je kruna njezine dosadašnje novinarske karijere duge dva i pol desetljeća tijekom koje je pratila medicinu i zdravlje.

Riječ je ujedno i o priznanju Hrvatskoj radioteleviziji kao javnomu medijskome servisu, koji emisijama o zdravlju na jednostavan i zanimljiv način upoznaje gledatelje s vjerojatno najvažnijom stvari u životu svakog čovjeka.

Priznanje služi na čast ne samo meni osobno, nego i Hrvatskoj radioteleviziji, koja mi je omogućila da se godinama usavršavam i pratim područje medicinskih znanosti. To je nagrada struke koja se ogleda u  dugogodišnjoj tradiciji vrhunskih profesionalaca u medicini, čime ova nagrada ima i posebnu važnost, ističe Sanja Kocijančić Petričević. Iako već 25 godina prati domete i dosege medicine na razmeđu 20. i 21. stoljeća, priznanje nije očekivala. Najvažnije joj je na najbolji način promicati hrvatsku medicinu te se pritom istinski radovati svakomu novome uspjehu.Uspjeha je bilo uistinu mnogo i teško ih je uopće sve nabrojiti. Najdraže mi je čuti kako smo prvi put nešto uspješno minimalno invazivnim zahvatom operirali, kako je odobren neki novi lijek na popisu Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje, kako naš liječnik predsjedava elitnom europskom ili svjetskom udrugom, kako je medicinsko osoblje pokazalo vrhunsku  humanost i u vremenu koje se ne piše u radne sate, ističe Sanja Kocijančić Petričević. Govoreći o razlozima zašto je odabrala upravo medicinu kao područje koje uspješno prati već četvrt stoljeća, kaže kako je tako pomirila dvije ljubavi.

Naime, oduvijek sam imala dvojbu što odabrati – Filozofski fakultet ili Medicinski fakultet, ali je presudila reforma školstva pri kojoj je moja II. gimnazija u zagrebačkoj Križanićevoj postala Centrom za kulturu. Bilo mi je prirodno nastaviti u tome smjeru, ali sam uspjela ostvariti oba izazova. Možda je sad, kad bolje razmislim, sve to čime se u životu bavim i dio mojega karaktera jer karakteri su svakako naše sudbine, dodaje HRT-ova novinarka i urednica, a upravo to i čini u svojim emisijama, ali i nakon njih. Gledatelji često zovu, informiraju se i pitaju, što je dio njezina posla koji obavlja daleko od svjetla, studija i televizijskih kamera.

Osim toga, ideje za teme često mi uz gledatelje predlažu i liječnici koji su vrlo aktivni uz svoju kliničku praksu i u znanosti te neprestanome obrazovanju. Nije lako organizirati i održati međunarodne kongrese i konferencije, no to su prigode za razmjenu znanja i iskustva te promicanje domovine i kongresnoga turizma, ističe Sanja Kocijančić Petričević, koja je sve to pratila u mnogim emisijama koje je radila, od medicinskih rubrika s početaka njezina profesionalnoga rada do autorskih emisija o medicini i zdravlju. Među njima su Televizijski obiteljski magazin (TOM), Dobro jutro, Hrvatska, To je to, Dobar dan, Brisani prostor, Pravo i pravda, Dobre priče, Znanstvene vijesti, Drugo mišljenje, Abeceda zdravlja i Dijagnoza.

Vrlo rado sudjelujem u emisijama humanitarnoga karaktera i upravo za te emisije vežu me duboke emocije, snažni dojmovi i vječna sjećanja. To su zaista posebno emocionalne emisije u kojima se najčešće javljam uživo iz središta zbivanja, susrećem se s različitim osobama s još različitijim potrebama. Neka su javljanja bila duboko emotivna, poput onoga iz Onkološkoga odjela za djecu u okviru emisije Uz nas niste sami, gdje se nalazio dječak bez kosice, prikopčan na pokretnu infuziju, koji je unatoč tome bio tako veseo i raspoložen te je i nesvjesno uputio snažnu poruku kako gleda na svijet i svoju budućnost poželjevši da jednoga dana želi postati vatrogascem, prisjeća se Sanja Kocijančić Petričević.

Putujući po svijetu, upoznala je mnoge države i njihove zdravstvene sustave iz prve ruke te kaže kako ima boljih i lošijih od našega zdravstvenoga sustava, no da katkad pretjerujemo u kritiziranju našega.

Sigurna sam da su mnogi od nas doživjeli to iskustvo te da sami sebi moramo priznati da katkad pretjerujemo u kritiziranju, pa smo kadšto i nepravedni. Možda smo zaista i svojim mentalitetom uronjeni u tu preveliku kritičnost, tvrdi HRT-ova novinarka i urednica te dodaje kako s novinarskoga gledišta treba kritizirati i promatrati svijet oko sebe.
HRT-ova urednica Sanja Kocijančić Petričević dobitnica vrijednog priznanja

Naravno da se i ja u svojim emisijama bavim i negativnostima i problemima koje zdravstveni sustav, kao i svaki drugi, proizvodi svakodnevno se suočavajući s temeljnim problemom – nedostatkom novca. No, unatoč svemu, još ima poleta u mnogih u tome istom zdravstvenom sustavu, ističe Sanja Kocijančić Petričević te dodaje kako je pritom zanimljivo promatrati kako se uvijek o zdravstvenome sustavu itekako raspravlja i nude se različite zamisli i obećanja, od gradnje bolnica do lijekova, kad god se vlast treba promijeniti, a potezi u zdravstvu tad postaju fenomenalnim predizbornim adutima. No, poslije se te zamisli polagano zaboravljaju, a reforme zastaju.

Sanja Kocijančić Petričević ističe kako trenutačno ima osjećaj da je jedna etapa njezina profesionalnoga puta iza nje zahvaljujući, među ostalim, bliskim suradnicima, a ono što planira za buduće razdoblje, ispunjava ju novom energijom.

Znam da trebam još mnogo toga učiniti: dočekati nova postignuća u liječenju najtežih bolesti čovjeka suvremenoga doba. Naime, iako smo već suvremenicima pomaka u liječenju, svi priželjkujemo revoluciju u liječenju, primjerice raka. Voljela bih to doživjeti, naglašava te dodaje kako bi voljela napisati knjigu odnosno pretočiti emisiju Abeceda zdravlja u drugi medij te ostaviti trajni zapis o našim vrhunskim liječnicima koji svojim radom pišu svojevrstan leksikon hrvatske primijenjene medicine.