Srebrni pir emisija Trećega programa Hrvatskoga radija Antologija pripovijetke i Hrvatska proza

Dvije emisije Trećega programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) Hrvatska proza i Antologija pripovijetke, posvećene suvremenoj hrvatskoj proznoj produkciji i baštini svjetske pripovjedne književnosti, urednika Borisa B. Hrovata, ovoga mjeseca obilježavaju 25. obljetnicu neprekinuta emitiranja. Hrvatska proza na rasporedu je svakoga ponedjeljka s početkom u 22.30 i traje trideset minuta.

Ciklus je na rasporedu od 1993. godine te je do danas ostvareno više od tisuću emisija, a svaka se sastoji od uvodnoga komentara o autoru i djelu koje se predstavlja te od odabranoga ulomka djela iz aktualne domaće prozne produkcije. Riječ je o kratkim pričama, romanima, putopisima, crticama i humoreskama u interpretaciji dramskoga umjetnika, uvijek u prikladnoj i suvremenoj radiofonskoj formi. Hrvatska proza dosad je predstavljala afirmirane i kanonske hrvatske pisce, ali je istodobno kroz svoje profilirane cikluse otvorila prostor i nedostatno afirmiranim autorima.

Antologija pripovijetke ciklus je emisija koje se emitiraju također od 1993. godine, a svaka se pojedina emisija sastoji od uvodnoga komentara o autoru i djelu te izabrane pripovijetke u interpretaciji eminentnoga dramskog umjetnika. Ta je emisija, pokrenuta usporedno s Hrvatskom prozom na inicijativu tadašnjega glavnoga urednika Trećega programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) Ante Matijaševića, bila svojevrsni literarni prozor u svijet.

Godine 1993., kad sam počeo raditi na tim emisijama, s mnogo entuzijazma, nisam niti sanjao da bi one mogle potrajati dosad, odnosno četvrt stoljeća. Premda je to dugo razdoblje, prošlo je u trenutku; takav je barem moj subjektivni osjećaj. Imao sam namjeru ostvariti izravan uvid u radionice hrvatskih književnika i prevoditelja, tako da slušatelji mogu steći dojam o tome što se radi – nije mi nikad bila namjera stvarati ekskluzivni zvučni časopis, koji bi unaprijed, na temelju estetskih ili ideoloških predrasuda, ikoga isključivao: jedini mi je kriterij uvijek bila književna relevantnost i kvaliteta djela. Naravno, slušatelji će procijeniti koliko sam u tome uspio: vrata živoj riječi suvremene hrvatske književnosti i vrhunskoga prevodilaštva, jer je dodir i držanje koraka sa svijetom nužno, uvijek sam ostavljao širom otvorena. I to je rezultiralo s dvije tisuće emisija, ističe Boris B. Hrovat.

Čak dvije tisuće nastavaka spomenutih dviju emisija, uz kontinuitet, predstavljaju i važan urednički i autorski opus Borisa B. Hrovata. Na Hrvatskome radiju (HRT – HR) među ostalim dosad su izvođene njegove radiodrame  Zamka (1986.), Prolaznici (2005.), Shopping u Imperialu (2010.) i brojne druge, zatim kratke dramatizirane priče za djecu te brojni prijevodi s talijanskoga (Carlo Goldoni, Luigi Pirandello, Dario Fo, Mario Fratti), španjolskoga (Calderón de la Barca, Lope de Vega), engleskoga (George Bernard Shaw) i slovenskoga jezika.

Hrvatska proza i Antologija pripovijetke na najbolji način ispunjavaju i potvrđuju ulogu Hrvatskoga radija kao javnoga medijskog servisa te su svojevrstan forum autora i prevoditelja, koji imaju priliku šire slušateljstvo upoznati sa svojim umjetničkim i stručnim radom. Posebno je to važno u današnje vrijeme, koje uvelike karakterizira posvemašnja komercijalizacija u medijskome prostoru, koja ne zaobilazi ni radiopostaje, stoga su i navedene emisije važan doprinos afirmaciji proze i kulture općenito, ističe vršiteljica dužnosti glavnoga urednika Trećega programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) Nevenka Dujmović.

Osim na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) emisije Hrvatska proza i Antologija pripovijetke autora Borisa B. Hrovata dostupne su i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. Podrobniji podatci o programskim sadržajima Hrvatske radiotelevizije nalaze se na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije i na podstranicama za novinare press.hrt.hr.