Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj

Ekološko obrazovni projekt Hrvatske radiotelevizije najljepši školski vrtovi utemeljen je 1995. godine s idejom da djeci koja se vraćaju nakon progonstva u svoje ratom razrušene škole, omogući lakše praćenje nastave kroz osmišljavanje izgleda svojega školskog vrta.

Projekt je počeo u emisiji Hrvatskoga radija Slušaj kako zemlja diše, autorice Lidije Komes. Tijekom godina projekt se proširio pa tako u njemu mogu sudjelovati svi vrtići, osnovne i srednje škole, učenički domovi, centri za odgoj i obrazovanje, domovi za djecu  te domovi za odgoj djece i mladeži u Republici Hrvatskoj.

U vrtovima koje su sama oblikovala i uredila djeca uče voljeti prirodu, prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojemu žive. Kroz igru uče kako posijati sjeme, njegovati mladu biljku, ubrati njezin plod i kako sačuvati zdravo tlo.

Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim područjima Hrvatske. Neki su vrtovi, kao na primjer vrt OŠ u Kaštel Lukšiću, vrt OŠ Orašac kraj Dubrovnika, vrt Šibenske privatne gimnazije, vrt Poljoprivredne škole u Slavonskom Brodu, postali turističke atrakcije kako domaćim tako i stranim turistima.

U sklopu projekta održavaju se  stručni skupovi o utemeljenju i uređenju školskog vrta i okoliša, s naglaskom na vraćanje bogatstva biološke raznolikosti u škole u svim regijama; tradicijskih vrtova te starih autohtonih ili udomaćenih sorti cvijeća, povrća i voćaka.

Nositelj projekta je Hrvatska radiotelevizija u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  kao i brojnih donatora.

Natječaj je otvoren do 15. travnja, a prijave se, uz popunjen obrazac, opis vrta i tri fotografije šalju na adresu: najljepsi.vrtovi@hrt.hr

Projekt Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj 2005. dobio je nagradu Europske federacije novinara za jedinstveni ekološko-obrazovni pristup mladima. 

Svim sudionicima natjecanja želimo mnogo uspjeha u uređenju  školskih vrtova i okoliša te vas već sada pozivamo na završnu svečanost koja će se održati krajem studenoga u televizijskom studiju Hrvatske radiotelevizije.

Voditeljica projekta: Đurđica Čočić