Razum i osjećaji - kostimirana melodrama

8. rujna na HRT – HTV 2 u 21 sat (12)

Kad gospodin Dashwood umre, svoje imanje oporučno ostavi gramzivom sinu Johnu iz prvog braka, što ostavlja njegovu drugu ženu i njihove tri kćeri na pragu siromaštva, s jedva petsto funti godišnje.

Nad ženama se sažali rođak i ponudi im stan u svojoj kućici, ali to im ne djeluje kao pomoć na duge staze: naime, usred takvih financijskih poteškoća, teško da će se kćeri Elinor, vrlo realna i praktična, te Marianne, razigrana i u oblacima, naći prikladnog udvarača. Elinor se zaljubi u bogatog Edwarda Ferrarsa, brata Johnove umišljene žene, ali s obzirom na njezinu neimaštinu, njegova ih obitelj razdvaja. Marianne pak mašta o jednom muškarcu iz okolice, unatoč činjenici da se u nju zaljubio bogati pukovnik Brandon...

Kostimirana britanska melodrama "Razum i osjećaji" (SENSE AND SENSIBILITY, 1995.) vrlo je solidan film vrsnoga hongkonškog filmaša Anga Leeja (najpoznatijega kao redatelja Oscarom nagrađena filma "Planina Brokeback"), inače ekranizacija slavnog engleskog romana spisateljice Jane Austen.

Dirljiva priča o dvije sestre koje se unatoč padu u siromaštvo i vrlo različitim naravima uspiju othrvati problemima i sačuvati svoje ja, kao i obitelj kao čvrstu zajednicu bila je često adaptirana, a našim je gledateljima, uz ovaj film, poznata i istoimena TV serija iz osamdesetih godina.

U ovome filmu nastupaju vrhunski glumci, Emma Thompson (koja popisuje i scenarij), te slavni Kate Winslet i Hugh Grant. Raskošno produciran, izvrsne glazbe, kostima i scenografije, film je dojmljivo djelo koje se prati u jednom dahu. Uz brojne ostale, "Razum i osjećaji" osvojio je Oscara za najbolji adaptirani scenarij (ujedno i drugi Oscar za Emmu Thompson).