U prodaji snimka jednoga od najljepših djela pučke i crkvene tradicije – Muke Borisa Papandopula

U povodu predstojećih uskrsnih blagdana u prodaji je nosač zvuka jednoga od najljepših primjera preplitanja pučke i crkvene tradicije sa skladateljskim nadahnućem, Muke Borisa Papandopula, koju je Zbor Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod ravnanjem maestra Tončija Bilića nakon niza koncertnih izvedaba zabilježio na nosaču zvuka u izdanju Hrvatske radiotelevizije.

Skladba punoga naslova Muka Gospodina našega Isukrsta (po Ivanu), oratorij za sole i muški zbor a cappella na osnovu splitskog pučkog crkvenog pjevanja snimana je tijekom ožujka i srpnja 2015. godine u župnoj crkvi svetoga Ivana Nepomuka u Zagrebu. Producent je Pero Mihojević, a tonska majstorica Marijana Begović.

Uz Zbor Hrvatske radiotelevizije i maestra Tončija Bilića u izvedbi su, kao solisti, sudjelovali tenori Stjepan Franetović i Ivo Gamulin Gianni, bas Ante Jerkunica, bariton Matija Meić, sopranistica Monika Cerovčec, tenor Andro Bojanić i bariton Miroslav Živković. Znakovito je i da su prve tri glavne solističke uloge tumačili isti protagonisti 2006. godine u HRT-ovu ciklusu Sfumato u povodu stogodišnjice skladateljeva rođenja.

Upravo je Zbor Hrvatske radiotelevizije među zaslužnima za oživljavanje djela jer ga je početkom devedesetih godina prošloga stoljeća, pod ravnanjem maestra Igora Kuljerića, predstavio nakon više od dva desetljeća neizvođenja. Naime, Muka Borisa Papandopula prije toga izvela se 1970. godine, a i ta je izvedba bila prva nakon praizvedbe 1936. godine i nekoliko izvedaba koje su uslijedile u iduće dvije godine.

Nosač zvuka sa snimkom Muke Borisa Papandopula može se naručiti putem mrežnih stranica Hrvatske radiotelevizije hrt.hr te putem obrasca koji je dostupan s pomoću sljedeće poveznice: http://www.hrt.hr/prodaja/obrazac.