Majka Terezija 1

14. koloboza na HRT - HTV 2 u 13:30

Biografski film prati život Majke Terezije, od zaređenja pa do smrti. Život je posvetila pomaganju siromašnima i bolesnima, osnovala družbu Sestre misionarke i utemeljila domove za umiruće i siročad, pružajući im hranu i utjehu. Na svom je putu nailazila na brojne prepreke koje je uspješno svladavala sve do samog kraja.


Njezina vizija svijeta i njezine uloge u njemu - uključujući i Crkvu - bili su vrlo nekonformistički. Ustrajala u tome da stvari radi na svoj način jer je vjerovala da provodi Božju volju. Njezini su počeci bili skromni - nastanila se u Calcutti kako bi pomagala siromasima. Vođena željom da pomaže siromašnima diljem svijeta, a ne samo u Indiji, neočekivano dobiva privolu da osnuje vlastiti "red" pod okriljem Katoličke Crkve i utemelji utočišta za najsiromašnije. Najprije je osnovala dom za umiruće, posebice djecu.

Ubrzo su joj se pridružile sestre dobrovoljke pa je osnovala još domova, jedan čak u napuštenom hinduističkom hramu. Osnovala je i školu za siromašnu djecu u Calcutti. Susrela se i s papom, a kasnije odlazi u Rim kako bi od njega zatražila da odobri ono što se nitko osim njega nije usudio odobriti - utemeljenje utočišta za gubavce i njihove obitelji. Uskoro osniva selo za gubavce, "Grad mira".

Tereza je prikazana kao osoba koja nije marila za to jesu li oni o kojima se brine kršćani, muslimani ili hinduisti - o svima se brinula jednako. U filmu možemo vidjeti i trenutak kada je primila Nobelovu nagradu za mir te posvjedočiti tome da se njezin stav nije promijenio nakon svih tih godina...

TV film MOTHER TERESA iz 2003.
Glume: OLIVIA HUSSEY (Majka Terezija), SEBASTIANO SOMMA (otac Serrano), LAURA MORANTE (Majka Du Cenacle), MICHAEL MENDL (Van Exem), INGRID RUBIO (Virginia/sestra Agnese), GUILLERMO AYESA (Perier), ENZO DECARO (otac Majke Terezije)
Redatelj: Fabrizio Costa
Ideja i scenarij: Francesco Scardamaglia, Massimo Cerofolini
Producent: Luca Bernabei
Izvršni producent: Anselmo Parrinello
Kostimografkinja: Fulvia Amendolia
Glazba: Guy Farley
Direktor fotografije: Giovanni Galasso
Scenografija: Francesco Bronzi
Urednica: Ranka Horvat