Novinari Eurovizijske razmjene vijesti HRT-a ponovno osvojili regionalnu nagradu

Novinari Eurovizijske razmjene vijesti Hrvatske radiotelevizije (HRT) osvojili su regionalnu godišnju nagradu za najbolje priče koje su odabrane i obrađene za Eurovizijsku razmjenu vijesti za jugoistočnu Europu (ERNO) u okviru Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU) za 2018. godinu.

Natječaj je trajao od 19. veljače do 18. ožujka, a u tome su razdoblju razmijenjene 164 priče. Ove je godine čak pet HRT-ovih priča osvojilo najviše glasova kolega iz eurovizijskih odjela država članica, dok je rumunjski javni medijski servis zauzeo drugo mjesto sa svojim četirima pričama. Zahvaljujući svojim novinarima i snimateljima na terenu u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, Hrvatska radiotelevizija ponovno je raznovrsnom i kvalitetnom ponudom promovirala Republiku Hrvatsku.

Eurovizijska novinarka Katarina Gašperov za Eurovizijsku razmjenu vijesti obradila je i ponudila dvije nagrađene priče – Subspace Hostel Zagreb i Zagreb Festival of Lights. Priča Subspace Hostel Zagreb govori o zagrebačkome hostelu koji je dobio nagradu za najbolji hostel u srednjoj i istočnoj Europi. Novinar je Borko Brunović, a snimatelj Dalibor Platenik. Zagreb Festival of Lights prikazuje vijest o drugome izdanju Festivala svjetla u hrvatskoj metropoli, po uzoru na slične manifestacije u svijetu, a snimatelj je Ivan Milun.

Tri priče koje su također osvojile najveći broj glasova obradila je i ponudila eurovizijska novinarka Sandra Miletić. To su Deer herd released, Donkey rescue i Finland women's rights. Deer herd released priča je o puštanju krda jelena u Spačvansku šumu, područje koje je stradalo u poplavama 2014. godine, a videonovinari su Zrinka Perić i Daniel Gurov. Donkeys rescue govori o akciji spašavanja magaraca s napuštene farme u Slavoniji, novinari su Antun Ponoš i Zoran Pehar, a snimatelji Antun Ponoš i Stjepan Kotarski. Finland women's rights bavi se temom prava žena u Finskoj, a to je jedina priča koja je snimljena izvan Republike Hrvatske. Priču su donijeli novinar Dragan Nikolić i snimatelj Davor Kustor.

Eurovizijska razmjena vijesti za jugoistočnu Europu (ERNO) najuspješniji je i najdugotrajniji projekt medijske suradnje u jugoistočnoj Europi. S radom je započela u studenome 2000. godine, a čini je jedanaest članica Europske radiodifuzijske unije među kojima su Televizija Rumunjske (TVR), Bugarska nacionalna televizija (BNT), Radiotelevizija Slovenije (RTV SLO), Hrvatska radiotelevizija (HRT), Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT), Radiotelevizija Srbije (RTS), Radio-televizija Crne Gore (RTCG), Radio-televizija Kosovo (RTK), Albanska radiotelevizija (TVSH), Makedonska radiotelevizija (MKRTV) i Mađarska radiotelevizija (MTVA).

Glavna je aktivnost ERNO-a razmjena vijesti, a tijekom proteklih 18 godina članice su razmijenile više od 20 000 televizijskih priča. Uz to što razmjenjuju vijesti, članice međusobno surađuju u brojnim projektima, uključujući razmjenu i koprodukciju dokumentarnoga programa.