Dugogodišnja HRT-ova urednica Ljiljana Filipović dobitnica književne nagrade Višnja Machiedo

Ovogodišnju književnu nagradu Višnja Machiedo za najbolje književno-esejističko djelo, dobila je dugogodišnja HRT-ova urednica Ljiljana Filipović, a nagrada joj je uručena jučer u prostoru Hrvatskoga društva pisaca (HDP) u Zagrebu. Nagradu je dobitnici uručio Mladen Machiedo. Na natječaj je pristiglo 16 knjiga, od čega su četiri ušle u završno natjecanje. Prosudbeno povjerenstvo bodovanjem je odabralo knjigu Ljiljane Filipović Klub krivaca za najbolju esejističku knjigu 2017. godine u Hrvatskoj.

Nagrada Višnja Machiedo dodjeljuje se za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji nakladnika registriranih u Republici Hrvatskoj. Nagradu su 2013. godine utemeljili Mladen Machiedo, Sibila Petlevski, Nadežda Čačinovič i Hrvatski P.E.N. centar kao nagradu za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskome jeziku u produkciji hrvatskih nakladnika i objavljeno u godini koja je prethodila. Nagrada je ime dobila po prevoditeljici, esejistici, antologičarki i kritičarki Višnji Machiedo koja je svojim prevoditeljskim i esejističkim radovima obogatila hrvatski jezik i književnost. Proglašenje se tradicionalno održava na dan rođenja Višnje Machiedo, 27. ožujka.

Nagrađena urednica i esejistica Ljiljana Filipović rođena je u Zagrebu 1951. godine. Doktorirala je na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Od 1973. objavljuje radioigre i dramske adaptacije za radio. Na natječaju Dramskoga programa Radija Zagreb 1981. dobila je prvu nagradu, 1986. drugu, a 1989. treću. Od 1991. urednica je emisija Protokol stoljeća, Znaci vremena, Na margini, Ogledi i rasprave  na Trećemu  programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3). 

Autorica je filozofskih studija i romana. Objavljuje u zbornicima na njemačkome i engleskome jeziku. Predavala je psihoanalitičku kritiku dramskoga teksta na Akademiji dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu te na sveučilištima u Buenos Airesu, Tokyju i drugdje. Za inovaciju u uredničkome radu dobila je nagradu Hrvatskoga radija (HRT – HR ) 2002. godine.