HRT pokreće emisiju Globalna Hrvatska za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ponedjeljka 9. travnja pokreće novu emisiju pod naslovom Globalna Hrvatska namijenjenu Hrvatima izvan Republike Hrvatske koja će se emitirati svakoga radnog dana na međunarodnome multimedijskom programu HRT – Glas Hrvatske u vremenu od 14.00 do 17.00. Emisija će pratiti sve dnevne događaje važne za Hrvate izvan Republike Hrvatske, ponajprije za Hrvate u Bosni i Hercegovini u kojoj su konstitutivan narod, ali i za hrvatske manjine u dvanaest europskih država te za hrvatsko iseljeništvo u zapadnoeuropskim i prekooceanskim zemljama. U okviru emisije emitirat će se i Dnevne novosti Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) u 15.00, Vijesti na španjolskome jeziku HRT – Glasa Hrvatske u 16.30, prilozi iz HRT-ovih regionalnih radiopostaja zanimljivi za hrvatsko iseljeništvo te javljanja HRT-ovih dopisnika iz inozemstva.

„Usto će se u emisiji otvarati i stalne teme važne Hrvatima izvan Republike Hrvatske kao što su stjecanje hrvatskoga državljanstva, mogućnost gospodarskih ulaganja u Republiku Hrvatsku, pitanje dvostrukoga oporezivanja, mirovina stečenih u inozemstvu i slično“, ističe vršitelj dužnosti urednika Samostalnoga odjela Program za Hrvate izvan domovine Hrvatske radiotelevizije Ivo Kujundžić. Dodaje kako je projekt posljedica zahtjeva Hrvata izvan Republike Hrvatske koji žele emisiju upravo te vrste, koja će biti informativna, aktualna i zanimljiva te svakodnevno donositi pregled najvažnijih događaja. „Najesen bismo željeli krenuti i s televizijskom emisijom Globalna Hrvatska na Petome programu Hrvatske televizije“, najavljuje Ivo Kujundžić.

Pripreme za pokretanje nove emisije provode se u koordinaciji s vršiteljicom dužnosti glavnoga urednika Hrvatskoga radija (HRT – HR) Elianom Čandrlić, a urednica je projekta Majda Ivković. Dnevne urednice bit će dugogodišnje novinarke HRT – Glasa Hrvatske Jasminka Perić, Mirjana Žugec Pavičić, Ivana Perkovac i Slavica Štefić, a tehničku potporu osigurat će Marko Malnar i Antun Tomičić sa suradnicima. Urednica projekta Majda Ivković najavljuje kako u studiju uživo očekuju zanimljive goste iz cijeloga svijeta te će se, prema potrebi, povezivati s kolegama iz HRT-ovih regionalnih radiopostaja. „Posebno će biti zanimljivo poslušati javljanja naših dopisnika iz inozemstva, odnosno kolega novinara koji su pripadnici drugoga ili trećega naraštaja potomaka hrvatskih iseljenika“, ističe Majda Ivković te dodaje kako će Globalna Hrvatska biti svakodnevna, živa spona domovine s našim ljudima i u najudaljenijim dijelovima svijeta. „Zavirit ćemo u njihovu svakodnevicu, ali i oni u našu“, napominje Majda Ivković.

Uvođenjem nove trosatne emisije međunarodni mulimedijski program HRT – Glas Hrvatske i Hrvatska radiotelevizija u cijelosti će ispunjavati obveze iz Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske o potrebnoj dnevnoj proizvodnji emisija na hrvatskome jeziku namijenjenih iseljeništvu.

Osim na međunarodnome multimedijskom programu HRT – Glas Hrvatske emisiju Globalna Hrvatska bit će moguće pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. Podrobniji podatci o programskim sadržajima HRT – Glasa Hrvatske dostupni su na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr i podstranicama glashrvatske.hrt.hr.