Najveći violončelist današnjice Mischa Maisky u Majstorskome ciklusu Simfonijskoga orkestra HRT-a

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) na svojemu će osmome ovosezonskom koncertu iz Majstorskoga ciklusa u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u četvrtak 12. travnja ugostiti najvećega violončelista današnjice Mischu Maiskoga.

Veliki glazbenik u Zagreb stiže zahvaljujući bliskoj suradnji i prijateljstvu sa šefom dirigentom Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije, maestrom Enricom Dindom, koji će predvoditi program na kojemu središnje mjesto zauzima Drugi koncert za violončelo i orkestar, op. 126 Dmitrija Šostakoviča, uz Passacagliu Krste Odaka i Treću simfoniju, Eroicu, Ludwiga van Beethovena.

Ideja za ovaj koncert rodila se zahvaljujući mojoj želji da podijelim glazbeni doživljaj Drugoga koncerta za violončelo i orkestar Dmitrija Šostakoviča sa svojim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, sa svojim prijateljem Mischom Maiskim, jednim od najvažnijih interpreta toga djela, te s našom brojnom i vjernom publikom. U violončelističkome repertoaru Šostakovičev Drugi koncert za violončelo i orkestar jedan mi je od najdražih, a Mischino je tumačenje izrazito intenzivno i vizionarsko. To je i razlog zbog kojega sam ga pozvao u ovaj projekt, i sretan sam što se odazvao s entuzijazmom i radošću, ističe šef dirigent Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije maestro Enrico Dindo.

Mischa Maisky umjetnik je koji snima ekskluzivno za Deutsche Grammophon već više od trideset godina, ostvario je brojne snimke uz orkestre kao što su Bečka, Izraelska i Berlinska filharmonija, Londonski simfonijski orkestar, Pariški orkestar, Orkestar Orpheus, Europski komorni orkestar i dr. Za ostvarena diskografska izdanja primio je brojne pohvale međunarodne kritike; u pet navrata osvojio je Record Academy Prize u Tokiju, tri puta primio je Echo Deutscher Schallplattenpreis, nagrađen je i nagradama Grand Prix du Disque u Parizu te Diapason d’Or, a više je puta nominiran i za prestižnu nagradu Grammy. Istinski glazbenik svjetskoga formata i redovit gost vodećih međunarodnih festivala surađivao je s dirigentima kao što su Leonard Bernstein, Carlo Maria Giulini, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Giuseppe Sinopoli i mnogi drugi.

Rođen u Latviji, školovan u Rusiji, nakon povratka u domovinu Izrael s velikim je oduševljenjem primljen u Londonu, Parizu, Berlinu, Beču, New Yorku, Tokiju i brojnim drugim glazbenim središtima, a sebe smatra stanovnikom svijeta.

Sviram talijansko violončelo, s francuskim i njemačkim gudalima, na austrijskim i njemačkim strunama, moje šestero djece rođeno je u četirima različitim zemljama, moja je druga žena napola Talijanka, a napola sa Šri Lanke, vozim japanski auto, imam švicarski sat, indijsku ogrlicu i osjećam se kod kuće svugdje gdje ima ljudi koji cijene klasičnu glazbu i uživaju u njoj, ističe u izjavi za Hrvatsku radioteleviziju Mischa Maisky.

U Zagreb stiže u godini u kojoj nizom koncerata obilježava svoj 70. rođendan. Posebnost je njegova odabira Drugoga koncerta za violončelo i orkestar, uz ostalo, i činjenica da je Šostakovič djelo napisao za svojega učenika iz kompozicije, poslije čuvenoga violončelista Mstislava Rostropoviča, koji je pak podučavao i Mischu Maiskoga na Moskovskome konzervatoriju. Izvedbi će posebnu dimenziju svakako dati blisko prijateljstvo i suradnja koje njeguju Mischa Maisky i maestro Enrico Dindo, i sam iskusan violončelist svjetskoga ugleda.

Solističkoj točki prethodi Passacaglia, jedno od najboljih ostvarenja hrvatskoga skladatelja Krste Odaka i prvo djelo te vrste u našoj glazbi, čijom izvedbom Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije obilježava 130. obljetnicu Odakova rođenja. Nakon Sedme, Pete i Devete simfonije Ludwiga van Beethovena, maestro Dindo predvodit će Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevzije i u izvedbi glasovite Treće simfonije u Es-duru, Eroice, djela koje je u simfonijsku glazbu unijelo mnogo toga novoga i neočekivanoga. Bit će to prikladan zaključak ovoga izvanrednog programa.

Podrobniji podatci o radu Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije dostupni su na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr i na podstranicama glazba.hrt.hr.