Čuvari mira u zemlji rata

28. svibnja na HRT – HTV 4 u 20:05 (R)

Zemlja rata, straha, smrti, korupcije i siromaštva. U Afganistanu nasilni sukobi traju gotovo 40 godina. Posljedice su trajne i nesagledive. Struju i pitku vodu imaju rijetki. Kanalizacija u selima prolazi uz kuće.

I sve to u zemlji u kojoj je gotovo 60 posto stanovništva mlađe od 19 godina. Djeca su najveće žrtve rata jer više od trećine ima psihičke tegobe, a stopa smrtnosti je među najvišima u svijetu. Djeca stradavaju kao civilne žrtve, ali i kao vojnici.

Dokumentarni film autora i scenarista Zoltana Kaboka otkriva aktualni trenutak zemlje rata u kojoj su međunarodne snage čuvari mira. Među njima su već 15 godina i pripadnici hrvatskih snaga. Tijekom desetodnevnog snimanja ekipa HTV-a, u kojoj su osim autora i scenarista Zoltana Kaboka bili i snimatelj Dario Kiš i tonski snimatelj Stjepan Beti, obišla je nekoliko lokacija na sjeveru zemlje u okolici grada Mazar-e Sharifa te u samome Kabulu uvjerivši se da je uloga Hrvatske vojske u misiji "Odlučna potpora" iznimno odgovorna.

Hrvatima se trenutačno daju najzahtjevnije zadaće. Prije svega i zbog činjenice da su naši vojnici poodavno postali brand o kojem u superlativu govore svi, od međunarodnih visokih časnika do stanovnika Afganistana.

Film pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj je videoteci i dostupan.