Na HRT-u u srijedu dokumentarni film o mesnoj industriji i štetnim aditivima u mesu

Hrvatska radiotelevizija (HRT) na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u srijedu 18. travnja, s početkom u 20.05 u okviru ciklusa Mijenjamo svijet prikazuje dokumentarni film Mesna industrija o prisutnosti štetnih aditiva u mesu.

Naime, još 2015. godine Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila je jedan od aditiva u mesnim prerađevinama na popis kancerogenih tvari. Taj je aditiv gotovo bio zabranjen u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) sedamdesetih godina prošloga stoljeća, sve dok lobiranje mesne industrije nije diskreditiralo znanstvenike. Ovaj zanimljivi film otkriva kako lobisti desetljećima djeluju u sjeni da bi spriječili ili usporili donošenje propisa o nekim aditivima, a redateljica Sandrine Rigaud godinu je dana istraživala taktike mesne industrije u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama. U pozadini te strategije znanstvenici su koji surađuju i primaju izdašne naknade za svoje studije koje promiču konzumaciju mesa, a one čiji rad otkriva zdravstvene rizike povezane s mesom mesna industrija nastoji eliminirati. Dokumentarni film za Hrvatsku radioteleviziju je odabrala Mira Vočinkić.

Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) dokumentarni film Mesna industrija bit će moguće pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. Podrobniji podatci o programskim sadržajima Hrvatske radiotelevizije nalaze se na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr.