Posljednji samuraj - povijesni spektakl

11. rujna na HRT – HTV 1 u 20:05 (15)

Amerika, 1870-ih. Razočaran činjenicom kako je vojska u kojoj je služio bezrazložno masakrirala Indijance, kapetan Nathan Algren odao se alkoholu i životari zabavljajući ljude na sajmovima svojim ratnim vještinama i pričama.

Izgubi posao zbog pića i nema drugog izbora nego prihvatiti posao koji mu u ime japanskog poslovnog čovjeka Omure nudi njegov bivši i omraženi zapovjednik Bagley - putovanje u Japan i obučavanje tamošnje vojske modernim zapadnjačkim ratničkim vještinama, koje će koristiti u ratu protiv pobunjenih samuraja. Odmah po dolasku u Japan časni i moralni Nathan zatekne se u novim problemima. U Japanu je u tijeku okrutna modernizacija društva, a njegovi moralni nazori bliži su onima protiv kojih bi trebao ratovati negoli onima koji su ga angažirali.

Povijesni spektakl Posljednji samuraj (THE LAST SAMURAI, 2003.) bio je golemi hit u svjetskim kinima, sa zaradom od blizu pola milijarde dolara. Osim financijskim uspjehom, film uglednog hitmakera Edwarda Zwicka (Hrabrost ratnika, Krvavi dijamant) može se pohvaliti s 4 nominacije za Oscara te vrlo dobrim kritikama, čak i u Japanu, obično ne osobito naklonjenom zapadnim prikazima njihove povijesti. Priča filma odvija se u doba Meiji rastauracije i prati sukob između 'modernog' i 'tradicionalnog' Japana.

Glavnu ulogu odigrao je slavni Tom Cruise (Top Gun, Rođen 4. sprnja, Nemoguća misija), blistajući kao razočarani ratnik, a podjednako odličan posao obavio je i briljantni japanski glumac Ken Watanabe (Pisma s Iwo Jime, Početak), zaradivši jednu od spomenutih nominacija za Oscara. U epizodnim ulogama pojavljuju se brojni drugi sjajni glumci poput Britanca Timothyja Spalla (Tajne i laži).

Scenaristi su John Logan, redatelj Edward Zwick i Marshall Herskovitz (prema priči Johna Logana).